''Вирусът променя социалните отношения, поставя под напрежение много системи. Хората,

...
''Вирусът променя социалните отношения, поставя под напрежение много системи. Хората,
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев обясни как точно ни помагат маските и каза кога да се носят

''Вирусът трансформира обществените връзки, слага напрегнат доста системи. Хората, които са на първа линия слагат под риск фамилиите си, тъй като този вирус не прости, в случай че се загнезди някъде''. Това съобщи пулмологът доктор Александър Симидчиев, шеф на поделение в Министерство на вътрешните работи болница. Той бе посетител в предаването ''Панорама'', което се излъчва по Българска национална телевизия.

''Маските оказват помощ тогава, когато стопират отделянето на капчици, които могат да попаднат в обособения човек. Когато не можем да съблюдаваме отдалеченост, тогава са наложителни. Когато човек е на огромна отдалеченост на открито, тогава няма риск да се болести, тъй като тези капчици са тежки и падат по избрана траектория на земята и няма по какъв начин да се заразим. Ако човек е самичък у дома също няма смисъл да носи маска. Има научни изявления, които споделят, че маските оказват помощ да се предпазим не 100%, само че с 30%. В обстановката, в която се намираме, това също е доста. ", обясни доктор Симидчиев за осезаемо коментираната тематика, касаеща полезността на маските.

" Изключително значимо е да имаме рационална достатъчност, т.е. ограниченията да не са прекомерно строги, само че и да не са прекомерно меки. В заведенията и стадионите рисковете са комбинират. Тази зараза не е толкоз рискова, доста повече хора се заразяват от грип, само че по-малко умират. Не бива да го подценяваме обаче ", сподели още той.

" Вирусът има една единствена цел - той да оцелява преминавайки от човек на човек. PCR пробата е един сензитивен способ за разкриване на вируса. Той има потребност от 1-2 дни, с цел да се позитивира. Резултатът му обаче излиза постепенно - от 6 до 12 часа. А в случай че има скупчвания и 24 часа ", добави доктор Александър Симидчиев.

" Разнобоят в говоренето обърква хората. Най-големият проблем не е вирусът, а информацията. Това, че не го виждаме не значи, че не е там. Аз лекувах няколко пациента с дълго продължение на COVID-19. Те стояха в болница 4 месеца и по-късно мъчно се върнаха към естествения си живот. Има неща, които правят работа, като маските. Ако носим маските, те ще ни пазят като общество. Те са знак на отговорността ни ", посочи пулмологът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР