''Първо, трябва много ясно да кажем, че извънредно положение не

...
''Първо, трябва много ясно да кажем, че извънредно положение не
Коментари Харесай

Крум Зарков, БСП, пред ФАКТИ: Правителството всеки ден си мени мнението

''Първо, би трябвало доста ясно да кажем, че изключително състояние не значи състояние отвън реда, в което всеки орган може да прави каквото си желае. Извънредното състояние е в границите на българската конституция и основна роля в него има Народното събрание. Така че ние ще настояваме Народното събрание да си влезне във функционалностите на надзор, и мисля, че това ще се случи, защото ръководещите доста бързо ще схванат, че в действителност имат потребност от Народното събрание и че да, може да е неприятно да се дава отговор на въпроси, само че без това просто няма по какъв начин да се мине'', това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ зам.-председателят на Българската социалистическа партия - Крум Зарков. Той е и зам.-председател на Комисията по правни въпроси в 44-ото Народно заседание.

''На ръба сме, на ръба сме, едва ли ще имаме опция да попитаме Конституционния съд в последна сметка какво мисли ( бел. ред. за разпускането на Народното събрание), тъй като доколкото разбирам още тази седмица Народното събрание ще бъде призован, с цел да се актуализира бюджетът, нещо което беше явно ясно, че ще се наложи, още преди десетина дни най-малко. То беше неизбежно и още не мога да си обясня по какъв начин министърът на финансите и държавното управление считаха, че могат да преориентират бюджета с милиарди, вероятно да поемат и нови задължения, без да минат през наложителната бюджетна процедура, а точно актуализация. Но истината съгласно мен бе, че още от 13-ти петък, когато гласувахме изключителното състояние и методът, по който беше изработен Законът за изключителните ограничения, показваше една прибързаност да се спре с активността на Народното събрание. Защо това е по този начин? Не мога да кажа. Знам единствено, че в обстановка, в която съдилищата са затворени, медиите са на 111 място по независимост на словото (според ''Репортери без граници), хората и гражданското общество на практика е затворено по къщите си, да разпуснеш Народното събрание значи нито повече, нито по-малко, с изключение на последната линия на либерален надзор върху изпълнителната власт'', добави Зарков.

''Предполагам, че за министъра на финансите и за държавното управление е доста по-лесно да преразпределят средствата от своите кабинети, в сравнение с да обяснят какви тъкмо са политиките, които тези средства би трябвало да осъществят посредством бюджета, където в действителност и опозицията ще има опция да внесе своите оферти, да насочи своите рецензии и въпроси'', разяснява зам.-председателят на Българска социалистическа партия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР