''Няма никакво престараване. Аз мисля, че това, което ни се

...
''Няма никакво престараване. Аз мисля, че това, което ни се
Коментари Харесай

Проф. Радулов пред ФАКТИ: Всяка една институция в тази страна е подвластна на корупция

''Няма никакво престарание. Аз мисля, че това, което ни се показва като следствие, не се разграничава от метода, по който полицията работи при всички случаи. Със забавяне, с недомлъвки, с неумение да разбере какво действително се е случило. И ние, несъмнено, след това също не сме наясно какво се е случило и досега. Има ли патрон, няма ли, с бойно оръжие ли е стреляно, с ловно оръжие ли е стреляно? Въобще тази жена улучена от патрон ли е? И това не е ясно, тъй като най-вероятно това, което виждат лекарите на рентгена, е парче метал, което е деформирано и не е ясно изобщо защо става дума. Но факт е, че дейностите, които се водят, са доста закъснели, тъй като такива неща... Това не е съзнателно закононарушение очевидно, тъй като няма такива идиоти, дето като видят хоро да стрелят по него. Макар че може да има някой, който е луд''. Така пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ проф. Николай Радулов разяснява работата на полицията по случая с простреляната по време на новогодишното хоро жена в Ловеч.

Проф. Николай Радулов е специалист по национална сигурност и интернационална сигурност с богат на практика опит в областта на вътрешния ред и сигурност.

''Тук още веднъж се изправя въпросът, който беше преди време настоящ с Петко от Лясковец, вманиачен човек с шест пушки. Човекът си беше вманиачен. Според мен си имаше способи да му се приберат напълно легално и добродушно оръжията, без да пострадат командосите. Николай (б.р. предходният посетител адв. Николай Хаджигенов) е прав, че в огромна част от дейностите си управлението, изключително на Министерство на вътрешните работи, употребява съставите на избрани закононарушения. Например, факт е, и аз това го знам от майката на убития командос, че всички документи за тази акция са направени и подписани след гибелта на командоса. Мъчно ми е да приказвам за тези неща, тъй като това са хора, които са се готвили да си рискуват живота за другите хора, само че не и поради прищявките на един или различен не доста в ред началник в Министерството на вътрешните работи'', добави проф. Радулов.

''Аз не знам какво е било конфискувано, само че в случай че е конфискувано, то е конфискувано от там, откъдето се е виждало хорото. Вероятно към площадчето, там, където има ловци в близкото обграждане, са им конфискувани оръжията. Защо са им конфискувани е различен въпрос. Разбира се, в случай че е имало дългоцевно бойно оръжие, има ловен пушки винтовки, които стрелят с военен патрон, това би могло да се вземе поради. Много постоянно се приказват нелепости. Спомням си, че един от основните секретари на Министерство на вътрешните работи изясни по какъв начин е открита пушката, с която е погубен Георги Илиев. Това е Long rifle патрон, т.е., това всъщност е флоберов патрон, интензивен, тъй като е магнум. Но той е с оловен връх и не може в никакъв случай от този патрон, който е влезнал в Георги Илиев, или в който и да е различен, в Илия Павлов, да се направи експертиза и да се потвърди връзката сред патрона и оръжието. Защото той се сплесква, той се деформира и не остава нищо. Иначе другите патрони, които се изстрелват от автомати, от пушки естествени и така нататък, по тях остава бразди. А оловото, когато влезе в индивида, при първата кост се сплесква и се получава едно сплескано парче, по което няма диря от оръжието. Говореше се, че по този начин работи Мосад - с револвери 22-ри диаметър, тъй като шумът от тях е доста дребен, и в случай че им се навинти и заглушител не се чува съвсем нищо, с изключение на щракането на пандиза. А когато патронът попадне в главата, няма изходна дупка, само че мозъкът е на каша. Това е оръжието на професионалните убийци. Някакъв смисъл има да се изземе това ловно оръжие, което е ловно бойно оръжие за прицелен отстрел на дивеч. Това са винтовки, единствено че не са автоматизирани. Друго ловно оръжие като пушките, които стрелят със сачми, е безумство или нелепост. Или пък от оръжие, което е 22-ри диаметър с оловните върхове'', продължи с експертния си разбор проф. Радулов за случая в Ловеч.

''Всеки министър, който желае да покаже нещо, и основният секретар Борисов преди време, твърдяха, че ще понижат престъпността, в случай че се понижи и редуцира, а даже и изземе притежаваното законно от жителите оръжие. Всъщност, единствените закононарушения, които се правят с такова оръжие, са самонараняванията на притежателите, които го чистят със пропуснат патрон в цевта, при чистеното възпроизвеждат изстрел и си улучват крайници. Няколко самоубийства има на обезверени някогашни чиновници от живота, от това, че пенсията не им стига. И това е. Други закононарушения с такова оръжие не са осъществени. Но това основава огромен звук, основава усещане, че нещо се прави. Г-жа Бъчварова, по време на нейното ръководство, половината от активността на полицията беше с това да се вършат инспекции за това по какъв начин се съхранява оръжието. И защото във всяко районно ръководство има по един, или двама най-много чиновници от Контрол на общоопасните средства (звено в МВР), а цялото оръжие е към 360 000 - късоцево, дългоцево, ловно, бойно и така нататък, през целия неин интервал тези хора от полицейските районни ръководства трябваше да бъдат подкрепени от други чиновници.Вместо да се занимават с това да обезпечат гражданската сигурност, тъй като закононарушенията не са спрели за нито един миг, те се занимаваха с това да посещават хората, с цел да ревизират касите, да броят оръжията и да броят патрони'', върна се обратно във времето той.

За обира в Сандански мнението на проф. Радулов е сходно на мнението му за дейностите на полицията по отношение на проблема с стрелбата по хорото в Ловеч. Според него следствието върви доста след причинителите.

Според водещата има безмълвие след огромни кражби. ''Има безмълвие, тъй като няма никакъв успех'', даде категоричен отговор проф. Радулов.

Той разяснява и статистика за престъпността, изнесена от Министерство на вътрешните работи (б.р. престъпността е 11% надолу съгласно тази статистика), която е в една нова обстановка. А точно на пандемия и настъпваща икономическа рецесия, в която доста хора са си у дома. ''Тук има няколко съставляващи. Първата съставляваща са ограниченията, които се взеха за Ковид вируса предходната година по това време и в този момент. Ограничаването на придвижването на хората лимитира опциите да се движат и нарушителите. Това, че хората си седят у дома, цели фамилии, лимитира пък опцията за обири или кражби. Те се правят, когато хората пътуват някъде. Сега хората не пътуват на никое място, седят си у дома, те дори на работа не вървят. Проблемът тук, касаещ статистиката на Министерство на вътрешните работи, е, че бандитите няма по какъв начин да получат поради Ковид вируса помощи от страната, което значи, че те експлоатират акумулирани ресурси. В един миг запасите свършват и тези хора никога няма да идат да работят. Те и не умеят нищо да работят, с изключение на да крадат, да грабят, да убиват. Което значи, че в един миг те още веднъж ще стартират.''

''Не ви ли направи усещане, че даже съгласно статистиката, съгласно това, което приказва Министерство на вътрешните работи, тази година внезапно са се усили кражбите на първокласни коли?'', запита проф. Радулов, а по-късно изясни, че това е една огромна верига, с подкрепи, и без помощта на служител на реда не би могла да съществува.

Проф. Николай Радулов, както и в предходното си присъединяване, посочи значимостта на това, че статистиката демонстрира единствено записаните закононарушения, само че има и такива, които не са.

''Аз съм много заинтригуван, напълно неотдавна, не знам дали ви е попаднало, шефът на вътрешна сигурност в Министерство на вътрешните работи изясни какъв брой хубаво работи това звено и че към този момент са сигурни, че всички, които се занимават с закононарушения в Министерство на вътрешните работи - нечестни и нечестни служители на реда, към този момент са навън, вън от Министерство на вътрешните работи и са осъдени. Аз нямам доверие в такова нещо, тъй като Министерство на вътрешните работи не е по-различна институция от която и да е друга институция в тази страна. А всяка една институция в тази страна е подвластна на корупция, шуробаджаначество, на разнообразни видове престъпност'', добави той.

''Това е още веднъж преструктуриране, което е ориентирано към отбрана на ръководещите, само че не и към отбрана на елементарните хора'', разяснява проф. Радулов към края на своето присъединяване структурните промени в Министерство на вътрешните работи.

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР