''Аз гледам, че има много разочарование от поведението на Европейския

...
''Аз гледам, че има много разочарование от поведението на Европейския
Коментари Харесай

Христо Иванов пред ФАКТИ: Корнелия Нинова има биографични допирни точки с Пеевски

''Аз виждам, че има доста отчаяние от държанието на Европейския парламент. Все отново бих желал да внесем нотка на подтекст. Трябва да си даваме сметка, че в този момент с помощта на митинга, на тази активизация, за първи път се слагат по този консолидиран метод проблемите на България в европейските институции и неизбежно ще отнеме време тази нова картина да се наложи. Едва от няколко месеца европейските медии масирано отразяват протичащото се в България. Това е огромна смяна и тя ще се случи по-бавно, в сравнение с доста от нас ни се желае. Но е необратима. И е извънредно значимо, че се случва. Това, че резолюцията била целесъобразна, тъкмо по какъв начин ще бъде призната, в какъв тип и прочие, и прочие, всичките детайли от нейния път, несъмнено са нещо, което ние следим и се вълнуваме от него, само че огромната смяна, която се случва е, че Бойко Борисов повече в никакъв случай няма да може да се употребява от удобството европейските политически водачи да могат да се вършат, че не знаят с кого си имат работа. Оттук нататък следва интервалът, като най-малко, на токсичността и на неудобството, а това постоянно е пътят към края''. Това съобщи пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ водачът на партия ''Да, България'' и съпредседател на политическото обединяване ''Демократична България'' - Христо Иванов.

''Както и господин Радулов изясни, съответните осведомителни служби, по този начин да ги назовем, събиращи информация, постоянно са били наясно с с действителностите в България, и това - европейските и западните ни сътрудници да са наясно, че когато влизат в една фотография с някого, читателите и феновете в техните страни реагират по избран метод, са напълно разнообразни неща. Защото един политик реагира на публичното мнение в своята страна, а не на нещата, които са насъбрани в някакви папки и се знаят някъде от някого, три равнища по-надолу в администрацията, колкото един дипломат и един президент, който стои в Белия дом'', изрази мнението си Христо Иванов.

''Аз просто желая да си даваме сметка за това, че има някои процеси, политически, които лишават време. Европа е огромна институционална машина. Ние си бяхме разрешили да имаме едно наивно очакване, че Европа е като някаква учителка по морал и право, която ще върви с пръчката и ще санкционира, и незабавно ще внесе ред у нас, а ние просто би трябвало да се седим. Не. Европа е една опция, европейските институции са една опция за нас ние да успеем да включим в техния дневен ред нашите проблеми и нашата позиция. Но тази опция е толкоз добра, колкото ние сме дейни. И вие виждате, настъпи тази всеобща активизация на българското публично мнение и това стартира да има своя резултат. Очакването, че то ще се случи незабавно и надлежно разочарованието, което в един миг даже леко по този начин прелива в нотки на отчаяние от европейския план, не е рационална реакция в този случай, тъй като европейският план и нашата европейска интеграция нямат опция и ние просто би трябвало, когато желаеме европейските институции да работят за нас, както това е и с нашите национални институции, първо да си свършим работата. Да се активизираме, да сме подготвени да постановяваме дневен ред, да желаеме да ни чуят, да използваме всички благоприятни условия в едно демократично общество - дали национално или континентално, няма значение.Тогава ще бъдем чути. Т.е., с изключение на молитва, лозето желае и мотика'', изясни съпредседателят на ''Демократична България''.

Иванов дефинира дейностите на ЕНП по време на вчерашния спор като ''отблъскващи'' и ''жалки''.

''Общественото мнение е сензитивно. И когато става дума не просто за неистини, не просто за такова фрапантно разминаване сред европейските полезности, за които всички доста обичаме да приказваме и да се кълнем тях, доста е елементарно по Туитърите и плакатчетата тези неща да се пишат. И когато те видят да се тупаш по раменете с един човек, който с евро си цялостни шкафчето и тези евро най-вероятно идват от еврофондове, т.е. това са пари, извадени безусловно от джобовете на данъкоплатците, това има избрани последствия. Включително за тези политици. Ще видите, че желанието им да са в една фотография с Бойко внезапно ще намалее. Искам да ви припомня реакцията на Йоурова, която поддържаше другояче един напълно подобен хипнотизиращ език. Когато някой ѝ сподели, че тя е съизвършител на Борисов, това, което Радан написа, тя избухна. Забрави за своя хипнотизиращ звук и сподели: ''Не ме слагайте в едно изречение с Борисов''. Това, когато престанеш да искаш си в едно изречение и фотография с Борисов, е началото на края на Борисов и от позиция на европейската толерантност за него. Европа не е манастир, не е някаква общественост от ходещи в бели облекла морализатори, това е един съюз, учреден на ползи. Нашата дарба да отстояваме нашите ползи на всички равнища е това, върху което би трябвало да си помислим. Просто да чакаме да си внесем цивилизация от Европа, както си внасяме банани отнякъде, няма да стане. Трябва сами да се преборим и огромният извод е, че когато се борим обаче, както това направи Радан и жителите на улиците на София, с помощта на които това се случи, несъмнено, това работи. И Европа стартира да работи и за нас, а освен за Бойко'', съобщи още Иванов.

Той бе помолен от водещата да разяснява и персоналното напрежение сред Елена Йончева и Корнелия Нинова в Българска социалистическа партия. ''Вижте, не се ангажирам да тълкувам вътрешнополитическите събития в Българска социалистическа партия. Това, което мога да кажа е, че има една забележима разлика сред тях двете. И тази забележима разлика е, че Елена Йончева се опита да заприказва с имена за корупция. Докато госпожа Нинова и трябваше доста дълга политическа еволюция и десетки хиляди хора на улиците на София и градовете на България, въобще, с цел да спомене името Гешев. И въобще не е споменавала името Пеевски. Тя има забавни биографични и кариерни допирни точки с Пеевски. Започва като следовател в ерата ''Ангел Александров'' - индивидът, който стои зад селекцията на Пееески, индивидът, който стои зад селекцията на Петьо Еврото, прочее, и индивидът, който ужким вкарва Ахмед Доган в пандиза, с цел да го създаде в водач на турското демократично придвижване. Изключително забавна фигура (б.р. прецизира се, че Ангел Александров е покойник), която дава извънредно забавна спомагателна връзка сред биографията на Доган преди 1989 година и лобито на Доган и Движение за права и свободи в правосъдната власт през днешния ден. Свързващата връзка е Ангел Александров. Пак споделям, Пеевски, Петьо Еврото и Гешев, за който допускам без да мога да настоявам, Ясен Тодоров, имаше един състезател във Висшия правосъден съвет, всичко това са фрагменти на Ангел Александров в следствието. Корнелия Нинова е предходна през тази школа. Нейното отвращение да приказва за промяната на прокуратурата, нейното отвращение да загатва тези имена, прави неприятно усещане... За да съм задоволително изкусен. И е в контрастност с Елена Йончева. Защото, каквото и да приказваме за Елена Йончева, тя е човек, който се опита за първи път в Българска социалистическа партия да заприказва с конкретика. Ако през днешния ден в резолюцията на Европейския парламент се приказва за къщата в Барселона, това не се дължи на Корнелия Нинова'', разяснява Христо Иванов.

''Аз на мястото на Борисов не бих се успокоявал въобще, тъй като се пропука, отново споделям, големият стъклен таван на безмълвие към Борисов на европейската сцена и в европейските медии. Подкрепата на ЕНП беше през зъби, тя се дължи на това, че би трябвало да бранят своите кучи синове, кучи наследник, само че наш наследник, единствено че когато стане ясно, че е кучи наследник за прекалено много хора, това, че е наш стартира да става токсично. И тъкмо това следим в действително време. ЕНП, това са задоволително безскрупулни политици, които може да пазят сега Борисов, само че съм сигурен, че сега мислят по какъв начин да се отърват от него.

Другият проблем, който те имат, чисто отвън обстоятелството, че Борисов им носи избрани бройки гласове и тези неща са значими, е, че те би трябвало някак си да намерят метод да се освободят от него без това да проличава, тъй като другояче това ще значи да признаят очевидно виновност за всичко, което се случва. Аз съм сигурен, че на госпожа Меркел не ѝ се желае в последните месеци на нейното политическо съществуване въпросът ''Борисов'' някак си да успее да ѝ се лепне.

Другият проблем е, че те не желаят към двете проблематични страни - Полша и Унгария, да се причисли трета и устойчиво да се залепи там'', съобщи още водачът на партия ''Да, България''.

Той посочи това, че има самобитен пробив с това, че прокуратурата, по сигнал на БОЕЦ за ''Барселонагейт'', както и по сигнал на самия него за записите с Бойко Борисов, въпреки всичко е почнала да води някакво следствие.

''Трябва да сме наясно, това, че България влезе в полезрението на Европейския парламент, на една поредност от европейски парламентаристи и медии, е голяма смяна. Тя се дължи на голяма социална сила и работа у нас. Трябва да продължим с работата, би трябвало да продължим с ефикасното политическо посланичество и по тази причина в последна сметка въпросът за митингите се трансформира от ден на ден във въпрос за това да подкрепим политически сили, които знаят какво вършат, които знаят какво приказват, които приказват с имена, съответни имена, а не просто по този начин за корупцията, и които имат решения и са посочили, че могат да се борят за тях.

На въпрос за президентските избори в Съединени американски щати, Христо Иванов отговори, че не чака епохата на Тръмп да завърши през ноември месец тази година.

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР