38-годишният Ахмед Ибрямов от стражишкото село Царски извор издържа студентка

...
38-годишният Ахмед Ибрямов от стражишкото село Царски извор издържа студентка
Коментари Харесай

Добрина: Гурбетчия издържа бедна студентка във Варна

38-годишният Ахмед Ибрямов от стражишкото село Царски извор устоя студентка по медицина във Варна. Благодетелят, който живее и работи в Мюнхен, взема решение да помогне на момичето да приключи следването си и по този начин един ден да бъде в интерес на хората от неговия край, страдащи от дефицит на лекари, написа „ Борба ”.

Казва, че не желае да разкрива самоличността на девойката, с цел да не я тормози. Щастлив е обаче от нейното увещание, че след полагане на Хипократова клетва, тя ще работи съзнателно и отдадено на пациентите.

Гурбетчията към този момент е превел над 11 000 лева по сметката на студентката, която учи във Варненския медицински университет. Момичето сега е втори курс и се е ориентирало към реализация в областта на кардиологията.

„ Разбрах за нуждата от средства за следването на девойката от мои близки в Царски извор, които са били сътрудници на татко й. За зла орис той умира ненадейно преди половин година и с изключение на голяма тъга за фамилията кончината обрича щерка му да прекъсне образованието си по медицина.

Реших да оказа помощ, тъй като считам, че това е една добра идея в поддръжка освен на почернената фамилия, само че и на хората в Стражишко “, обосновава решението си Ахмед.

Самият той напуща учебно заведение прекомерно рано и споделя за себе си, че е необразован. Животът го принудил да стартира работа още на 15 години и се наложило да преживее доста компликации поради неналичието на познания и обучение.

Амбициран е, живот и здраве, когато се завърне дефинитивно в България, да приключи 12-и клас.

„ Вече 10 години съм в Германия. Изкарвам парите си с доста труд и ограничения. Въпреки че заплатата ми е висока, отношението към нас, чужденците, не е най-хубавото. Гледат на емигрантите като на бели плебеи. Много ми липсва България и единственото, което ме задържа тук, е положителното заплащане “, твърди той.

Ахмед живее в Мюнхен със брачната половинка си Айше и двете им деца. Мечтае да се върне с тях в Царски извор и да се откаже от гурбета. Надява се, че българските политици ще положат старания за нормализиране на ситуацията в страната и обезпечаване на прехранване освен в София, само че и в дребните обитаеми места. Едва тогава би подхванал крачка за пренасяне назад у нас.

„ От няколко години в родното ми село се оформи традиция за събиране на средства за разнообразни начинания. Винаги се включвам с подаяние и имам вяра, че това е дълг на всеки един, без значение в коя точка на света се намира.

Виждам, че с общи старания селото става по-приветливо. Видях от фотоси във фейсбук, че към този момент е изработен и ремонт на площада. Това доста ме радва. Поздравявам кмета Николай Колев “, споделя Ибрямов.

38-годишният гурбетчия с неспокойствие чака Нова година, тъй като тогава ще гостува на околните си в Царски извор. Последното му прибиране било през 2020 година, когато се провела и първата женитба в селото за последния четвърт век.

На челната фотография: Ахмед и брачната половинка му Айше
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР