3500 педагози се пенсионират, 2500 се връщат на работа.Всяка година

...
3500 педагози се пенсионират, 2500 се връщат на работа.Всяка година
Коментари Харесай

3500 педагози се пенсионират, 2500 се връщат на работа

3500 педагози се пенсионират, 2500 се връщат на работа.

Всяка година сред 3000 и 3500 учители и учебни шефове се пенсионират. Около 2500 от тях обаче се връщат назад в системата, уточни за „ Телеграф “ ръководителят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

„ Трябва доста деликатно да боравим с тази обстановка “, безапелационна е Такева. Така тя разяснява резултатите от проучване на профсъюз „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “. В него над 70% от участниците са декларирали, че шефовете, навършили съответната възраст, би трябвало да бъдат пенсионирани навреме с текст в Закона за предучилищното и учебното обучение.

Конкурси за ученически шефове се организират в над 600 учебни заведения у нас,

защото множеството шефове са краткотрайно изпълняващи длъжността или са навършили пенсионна възраст.

Националното изследване на профсъюз „ Образование “ е под наслов “Как се избира шеф на просветителна институция “ и е във връзка измененията в процедурата за избор,
записани в Наредба №16 от 1 юли 2022 година
Изследването е извършено измежду възрастовата група сред 50 и 60 години, което дава отговор и на междинната възраст на учителите в България. 90,7% от участниците в изследването са учители и шефове, а 2% – родители. 72,5 на 100 от разпитаните са декларирали, че в комисиите за избор не е належащо да се включват представители на публичните препоръки към образователните заведения. 16% обаче позволяват, че може да вземат участие, в случай че са с висше обучение.

Преобладаваща част от участниците в изследването считат, че в комисиите би трябвало да има представители на синдикатите, които кардинално пазят правата на работещите в системата. Доминира и настройката, че в комисиите за избор на шефове би трябвало да вземат участие също шефове.

Една от новостите в процедурата е, че претендентите би трябвало да показват петгодишна идея за ръководството и развиването на образователното заведение.

Изискването беше анулирано преди много години, само че в този момент се връща.

60,7% от участниците в изследването на профсъюз „ Образование “ са безапелационни,
че не е нужна идея,
тъй като няма условие за надзор на осъществяването й. Само 27,3% считат,

че това е нещо свястно, което ще подсигурява качество на ръководството.

„ Мнението на Синдиката на българските учители е, че би трябвало да има идея за ръководството на учебното заведение. Един шеф би трябвало да има визионерство и креативност за развиването на образователното заведение, най-малко в кратковременен проект.

счита обаче Янка Такева. Според нея всичко, което се създава „ като законова и подзаконова нормативна уредба,

вътре в учебното заведение от шефа и неговия екип или от работна група,

е извънредно значимо, като се стартира от тактиката за учебното заведение и се мине през всички вътрешни

правилници за работа на просветителната институция и всичко това е разказано в Кодекса на труда в

Наредба №8 “. Тя посочи, че това е записано и в Колективния трудов контракт, който беше подписан в края на предходната година в Министерството на образованието и науката.

По отношение на другата иновация в състезанията за ученически шефове – изпитът пред комисия да се

записва с камера, повече от половината от участниците в изследването са декларирали, че „ това унижава и разрушава доверието към учителите, които ще станат шефове “.

17,8 на 100 са изтъкнали негативното си отношение с претекст, че няма сходна процедура при състезанията в други институции. 18,9% пък са съгласни с видеозаписа. „ За да се избегнат някои субективни неща от комисиите, по този начин както се прави за децата по време на зрелостните изпити и Националното външно оценяване, по този начин и за учителите, камерите ще оказват помощ състезанията да бъдат колкото се може повече справедливи “, разяснява Янка Такева.

Друг въпрос, който провокира огромни диспути, в това число и в Народното събрание, е дали школските шефове да се избират с мандат. По този въпрос 62,5% от участниците в изследването на профсъюз „ Образование “ са безапелационни, че мандат може да има във формата “5 години, с безграничен брой мандати “. 16,7% са за това директорската служба да бъде на ротационен принцип със промяна на просветителните институции, а 10,4% са на мнение, че длъжността на шефовете не би трябвало да бъде мандатна. Една дребна част от разпитаните упорстват, че просветителното министерство не може да провежда всеки пет години състезания във всички учебни заведения. Най-големият % участници в изследването – малко над 83%, пък са безапелационни, че при провеждането на директорските състезания ще има опити за партийни лобирания, а единствено 5,6% считат, че разпоредбите изключват сходна интервенция. „ Трудно се построява водач, управленец в просветителната система, по тази причина е доста значимо наставничеството, кариерното развиване, изискванията на труд “, посочи още ръководителят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Според нея едно от най-важните условия за съответното действие на просветителната система е приемствеността сред поколенията.

„ Училище и детска градина би трябвало да има за всяко дете до мястото, където живее “, упорства Янка Такева. „ Синдикатът на българските учители има политики в тази тенденция и те са извънредно значими, тъй като там, където има дете, би трябвало да има учебно заведение, да има детска градина, да има учители, да има привлекателна учебна среда, да има всичко, което го има и в огромния град, тъй като не може да вършим училищен туризъм, да возим децата по 120 км от местоживеенето до учебното заведение “, разяснява ръководителят на Синдиката на българските учители. Тя акцентира неприятната демографска обстановка у нас, а и по света, изисква доста деликатно да се борави в просветителната система. „ Тя е комплициран организъм, по тази причина би трябвало да вземат поради разнообразни фактори “, добавя Такева. Синдикатът събира данни от есграоните на общините за броя на родените деца през съответната година. Справката за област Видин през 2023 година сочи, че там са се родили едвам 429 деца.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР