3500 домакинства от Пловдив ще могат да се възползват от

...
3500 домакинства от Пловдив ще могат да се възползват от
Коментари Харесай

3500 пловдивски домакинства сменят кюмбетата с екогориво

3500 семейства от Пловдив ще могат да се възползват от безвъзмездна замяна на отоплителните уреди и прекосяваме от отопление с твърдо гориво към по-екологично. Целта е да се усъвършенства качеството на въздуха в града.

Това стана ясно при доклада на първия стадий от плана " Мерки за възстановяване на качеството на атмосферния въздух в Община Пловдив, посредством понижаване на излъчванията от финни прахови частици. Той се осъществя с безвъзмездната финансова помощ на Оперативна стратегия " Околна среда 2014-2020 година " Той е на стойност 13 милиона 862 232 лв..

Приемането на молби в Община Пловдив и районните кметства продължава, а досега са подадени към 1500. Одобрените са 846. От тях 480 са поискали да сменят уредите си за отопление на твърдо гориво с климатици, а 329 са поискали да се отопляват с пелети. Едва 37 са поискали отоплението им да бъде с газ.

Предстои да бъде оповестена социална поръчка за избор на снабдител на новите отоплителни тела.

Заместник-кметът Анести Тимчев увери, че Община Пловдив ще направи всичко допустимо тя да бъде пусната оптимално бързо.

Молби за замяна на старите печки на дърва и въглища с по-съвременни уреди за отопление ще се одобряват до началото на 2024 година. Промяната на типа на отопление няма да повлияе на правото на обществени помощи и хората, които са утвърдени за тях, ще продължат да ги получават.

Проучване по плана демонстрира, че регионите, които най-вече способстват за замърсяване на въздуха с финни прахови частици са " Южен ", Централен ", Западен и ромските квартали.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР