35% от децата в предучилищна възраст имат комуникационни нарушения, а

...
35% от децата в предучилищна възраст имат комуникационни нарушения, а
Коментари Харесай

Една трета от децата в предучилищна с комуникационни нарушения

35% от децата в предучилищна възраст имат информационни нарушавания, а за учениците в първи клас процентът е 32,7. Това разгласи Лиляна Лазарова – шеф на Логопедичния център във Варна.

Със заекване са 1,2% от децата в предучилищна възраст, демонстрират данните. През минали години процентът е бил по-малък. 6,9 на 100 от подрастващите до 5 години са с недоразвита тирада. Неправилно изговаряне на звуци има при 13,4%. Децата с повече от едно информационно нарушаване са 3,1%. По този индикатор също се следи покачване, уточни Лазарова.

При първокласниците 32,7 на 100 имат нарушавания в устната тирада, а при децата от втори и трети клас нарушавания в писмената има при 10%.

15 на 100 от дребните възпитаници имат нарушавания при произнасянето на тон, а 12% страдат от такива в писмената тирада.

65,1% от признатите в Логопедичния център възпитаници от втори до осми клас имат нарушавания в писмената тирада, демонстрират обощените данни. 21 на 100 страдат от дислекция и дисграфия. Над 27% имат характерни нарушавания в качествата за учене. 1,3 на 100 са заекващите. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР