34 точки са включени в дневния ред на предстоящото редовно

...
34 точки са включени в дневния ред на предстоящото редовно
Коментари Харесай

Пресконференция на ОБС председателя Р. Тасков преди съдбовна за Благоевград сесия: Ще гласувам убедено против дълга за парк Бачиново

34 точки са включени в дневния ред на идното постоянно съвещание на Общински съвет Благоевград, планувано за на следващия ден - 27 май от 09:30 часа в зала „ 22-ри Септември “ на Община Благоевград.

Председателят на локалния парламент Радослав Тасков даде обичайна си конференция, на която показа, пред представителите на медиите и обществеността, какво планува предварителния дневен ред.

Той заяви, че в деловодството на Общински съвет са постъпили четири оферти за изключителни точки за утрешното съвещание. Това са: Предложение, по отношение на преустановяване на Договор за възлагане ръководството на "Благоевград инвест 2016 " ЕООД - Благоевград с № 842-ЧР-Д/18. 11. 2021 година, - Предложение, по отношение на импортирано искане за смяна на Административен контракт за даване на безплатна финансова помощ (АДБФП) № BG16RFOP001-1. 008-0010-C01 от 10. 10. 2019 година за реализацията на план „ Интегриран градски превоз на град Благоевград “, финансиран по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 (ОПРР 2014-2020).

Следващото предложение е по отношение на капиталово желание с предмет „ Инженеринг-проектиране и осъществяване на действия по подсилване на свачищно-срутищен сектор над път Благоевград (Бистрица-лет. Бодрост-м. Картала), като общински обект от първостепенно значение, за използване наредбите на член 73, алинея 5 от Закона на горите.
За изключителна точка деловодството на Общински съвет е импортирано и Предложение № 60-00-178/25. 05. 2022 година, по отношение на Заявление от Атанас Дафинов Дафинов, шеф на ОФК „ ПИРИН “ ЕООД, по отношение на решения признати на извършено изключително общо заседание на акционерите на „ ФК „ ПИРИН “ АД на 20. 05. 2022 година.
На постоянното съвещание на локалния парламент на следващия ден, по първа точка от дневния ред, общинските съветници ще дискутират Предложение № 94-00-955/19. 05. 2022 г, по отношение на приемане на решение за производство на локален референдум в Община Благоевград. То ще бъде докладвано от общинския консултант Павлин Янкулски.

На днешната конференция, ръководителят на Общински съвет Радослав Тасков, осведоми, че при разглеждане на предлагането на съвещание на непрекъснатите комисии те са излезли със мнение „ не приема “- 5 от тях, две са дали позитивен избор и три не съумяха да съберат кворум.

Заседанието на локалния парламент ще продължи с разглеждане на Предложение № 60-00-158/13. 05. 2022 година - вдишване на дълготраен дълг посредством финансов инструмент от Фонд за устойчиви градове за осъществяване на капиталово желание, което ще бъде докладвано от Йосиф Кочев – Председател на Комисия по бюджет, финанси и европроекти.

Председателят на локалния парламент осведоми, че 7 от непрекъснатите комисии са със становище- не приема и 3 са приема.
„ Мнението на обществеността по тематиката не е еднопосочно, а и Общински съвет е съвсем разграничен на две. Аз съм удовлетворен, че съветниците имат извънредно отговорно отношение по тематиката и на комисиите имаше доста ползотворна полемика. Първо дългъте доста огромен, няма работен план, на процедура би трябвало Общински съвет да подпише един празен чек. Въпросът за дълга е доста сериозен по две съществени аргументи. Първата от тях е, че се касае за поемането на дълг, който няма аналог в историята на Благоевград, а втората е, че той ще би трябвало да бъде връщан в идващите 20 години.
Смятам, че този план в оферти вид може да бъде изпълнен с европейски средства, в случай че бъде малко усъвършенстван и когато бъдат отворени стратегиите, общината ще може да кандидатства.
Нямам никакво подозрение и персоналното ми мнение по тематиката, като изрично заявям, че не желая да наемам никого, е че ще гласоподавам „ Против “, сподели Радослав Тасков, ръководител на локалния парламент.

Съветници ще дискутират и предложение на Ивайло Червилов, шеф на „ Паркинги и гаражи – Благоевград “ ЕООД, по отношение на Проект за изменение на Наредба за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги на територията на Община Благоевград.
Общинският консултант Кирил Илиев ще рапортува предложение, по отношение на изменение на Наредбата за запазване на общинската благосъстоятелност и публичния ред и Изменение на Наредбата за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги на територията на Община Благоевград и Наредбата за запазване на общинската благосъстоятелност и публичния ред.
В плана на дневен ред за утрешното съвещание на локалния парламент е включено и предложение от Лина Ангелова – Директор на Камерна опера Благоевград, Колектива на Камерна опера Благоевград за отсъждане на звание „ Почетен жител “ на Благоевград на учен Пламен Карталов.

Предложенията, включени в дневния ред на идното съвещание, са прегледани от непрекъснатите комисиите към локалния парламент.

Дневният ред беше утвърден на съвещание на Председателския съвет към Общински съвет Благоевград.

Редовното съвещание на Общински съвет Благоевград ще се организира на 27 май 2022 година /петък/ от 09:30 ч. в зала „ 22-ри Септември” на Община Благоевград.

Вяра Костова

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР