"Фалшивите, изкривени и недоразбрани новини могат да бъдат дори опасни,

...
"Фалшивите, изкривени и недоразбрани новини могат да бъдат дори опасни,
Коментари Харесай

Мирослав Ненков: Фалшивите новини могат да бъдат дори опасни


"Фалшивите, изкривени и недоразбрани вести могат да бъдат даже рискови, изключително когато става въпрос за опазване на здравето. За страдание в здравния бранш те не са рядкост", съобщи зам.-министърът на опазването на здравето доктор Мирослав Ненков при откриването на полемика на тематика „ Фалшивите вести в опазването на здравето и медицината".

Събитието, проведена от Асоциацията на Европейските публицисти и Адвокатско сдружение „ Шаркова и сътрудници ”, цели да се покаже, че подправените вести освен дискредитират медии, лица и организации, само че могат да са рискови и за здравето. Участниците в полемиката се сплотиха към тезата, че е значимо да се откроят критериите, по които хората по-лесно да разграничават дали една обява е същинска и достоверна. Има нужда да се съблюдава законовата рамка и да се носи професионална отговорност, когато медиите събират и популяризират здравна информация.

Зам.-здравният министър подчертава върху зачестилите изявления, които се базират на погрешна и непроверена информация, като напомни многочислените сигнали за подправени интернет страници на Министерството на здравеопазването, които вършат рискови за здравето на жителите внушения и съдържат подвеждаща за потребителите информация. Като най-пресен образец Мирослав Ненков даде репортаж с манипулативно поднесена вест за публични поръчки във ВМА, излъчен в неделя по една от националните малките екрани, осведомиха от Министерство на здравеопазването.

Ненков акцентира, че неразбирането на материята и разпространението на погрешна информация вреди на доверието в здравните институции. „ Понятието „ лекарска неточност “ намира доста необятна и тучна почва в журналистическите среди, тъй като кръвта продава. Тези случаи обаче постоянно са неверно интерпретирани от медиите, тъй като лекарската работа и понятия са характерни “, съобщи още зам.-здравният министър. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР