33 от 53 страни членки на СЗО имат програма за

...
33 от 53 страни членки на СЗО имат програма за
Коментари Харесай

СЗО:Не забравяйте превенцията на други заболявания

33 от 53 страни членки на СЗО имат стратегия за битка с Хепатит В и С, СЗО Европа дава директна поддръжка на държавното управление на България и Министерство на здравеопазването от 2014 година в двугодишни съглашения за съдействие. Въпреки това финансиране и осъществяването, националният проект не е признат и по тази причина ние сме от страните в " жълто ", написа news.bg

Това съобщи доцент Михаил Околийски, представител на СЗО за България по време на онлайн конгрес " Къде е България по пътя на осъществяване на световните цели за елиминиране на хепатит B и С? ", проведен от " Капитал ".

" В изискванията на пандемията от ковид, СЗО предизвестява да не се занемарява предварителната защита на други болести, защото ще се получи торнадо от тези болести и откакто бъде овладяна пандемията ще има унищожителен резултат върху здравната система и задачите общества ", предизвести специалистът.

Той прикани за интеграция, тестване и ангажимент на общността, която не е включена в решаването на тези проблеми. 82% инфектирани сега оповестяват, че не могат да се тестват, че няма достъп до предписания, наставления и проби.

" Може да се стигне до доста огромни загуби - 15 изключителни случаи на заразяване и 8 700 нежелани странични реакции, 17 000 смъртни случаи, свързани с цироза на черен дроб за интервала 2020-2030 година, единствено за една година липса на здравни грижи ", изясни Околийски. Той заяви, че световното разпространяване на Хепатит C се изразявява в 71 млн. инфектирани по света, за Европа - 14 млн., които живеят с заболяването.

" СЗО е създала доста документи, има основополагащ проект за деяние от 2016 година, а насоките са: да има годна информация, тя обаче продължава да липсва поради неналичието на серологични скрининги и поради дейности на НЗОК, които не демонстрират информацията в досието на пациента, които да се виждат от пациента и лекаря ", изясни Михаил Околийски.

4 индивида дневно умират от хепатит B и C поради затруднения с черния дроб в България. Добрата новината е, че страната е постигнала 10 точки, най-хубавия резултат при битката при предаване на Хепатит от майка на дете, също е реализиран добър скрининг за сигурност на кръвопреливане при над 95%.

Доц. доктор Тонка Върлева, шеф на дирекция " Промоция на здраве, предварителна защита на заболявания и зависимости " в Министерството на здравеопазването сподели, че националната стратегия за битка с вирусните хепатити е утвърдена и идната седмица ще бъде призната от Министерски съвет. Тя регистрира задачите на програмата, съгласно които би трябвало да се реализира понижаване на хепатитите с 45% до 2025 година, 90% - до 2030 година, само че, по думите й, това е " амбициозна цел ". Одобрени са и всички рискови групи, които да се изследват.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР