33-годишният бургазлия Деян Петров е попаднал в доста неловка ситуация

...
33-годишният бургазлия Деян Петров е попаднал в доста неловка ситуация
Коментари Харесай

Мъж с бременна приятелка остана без работа и живее с 9 лв. от помощи на ден

33-годишният бургазлия Деян Петров е попаднал в много неловка обстановка поради изключителното състояние към ковид и всеобщото редуциране на личния състав в другите сектори, написа "Флагман ".

От 5 месеца Деян работи в магазин за очила, до момента в който не трябва уволнен от работодателите си поради наложената заповед на министъра на опазването на здравето и всеобщото затваряне на магазините.

Към момента към момента не е направил 6 работни месеца и надлежно още не е подписал непрекъснат трудов контракт.

Паниран от протичащото и фактът, че остава без работа, бургазлията подава документи в Бюрото по труда още в първите дни на безработица.

Вчера, откакто данните му са прегледани, Дяен получава отговор от Национален осигурителен институт, в което написа, че ще получава минимално обезщетение по 9 лева дневно, защото в интервал по-малък от 3 години още веднъж е бил на борсата за безработни.

„ Това, в най-хубавия случай, с оптимален брой работни дни през месеца, прави 180 лева.Решението е такова, заради обстоятелството, че в края на 2017 година съм бил на борсата, а съгласно Закона на съображение чл.54ж,ал 1 по отношение на чл.54а, ал 1 и чл 54б, ал 4 от КСО получавам минималната ставка за обещетение, защото нямам навършени 3 календарни години от последната регистрация в Бюрото по труда”, показва бургазлията.

По-лошото в тази ситуация, също така че е уволнен, е, че приятелката му е бремнна и следва да излезе в майчинство, а и двойката има ипотечен заем, който също носи на плещите си.

Казусът на бургазлията е извънредно противен и безусловно няма излаз от него. Всъщност историята е, че през 2017 година Деян е бил за известно време на борсата, при започване на 2018 година стартира нова работа, като в средата на 2019г. взема решение да замине за чужбина, само че през това време заплаща самичък здравните си осигуровки.

След което през ноември стартира работа в магазина за очила в Бургас. Така действително общото време на настоящ служащ е по-малко от 3 години, които изисква Кодекса за общественото обезпечаване, с цел да получава 60 % обещетение от последната си работна заплата.

„ Не желая да получавам някакви неверотни компенсации или да вземам безлихвени заеми, а просто да се направи промяна в закона, до момента в който тази рецесия не отмине.

Нека до момента в който има тази пандемия, да не се слага под внимание този член, тъй като той оставя доста хора без приходи за естествени житейски потребности. Още повече, че аз не съм напуснал самичък работа, а по този начин са се стекли събитията, тъй като и работодателите са притиснати от обстановката.

Имам предпочитание да стартира нова работа, само че в тази рецесия и стесняване на стопанската система, по-скоро всекидневно се редуцира личен състав, в сравнение с да се търси подобен и не намирам излаз от тази ситуация”, споделя още обезпокоеният бургазлия Деян Петров.

Ако бъде подминат въпросният член, мъжът ще бъде заплатен на към 480 лева месечно, което би спомогнало да покрива част от заема си и да заделя дребна сума за ежедневни потребности.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР