32-годишна майка, болна от левкемия, вече три месеца чака решение

...
32-годишна майка, болна от левкемия, вече три месеца чака решение
Коментари Харесай

Майка се нуждае от трансплантация, решението на Комисията се бави

32-годишна майка, болна от левкемия, към този момент три месеца чака решение от Комисията за лекуване в чужбина. Жената се нуждае от животоспасяваща трансплантация, а забавянето може да се окаже съдбовно.

Две години, откакто сбъдва фантазията си да стане майка, Анастасия стартира борба за живот. Диагнозата е левкемия, а единственият късмет младата жена да оцелее, е трансплантация на стволови кафези.

27 години млада жена се бори за живота си

Пред NOVA Анастасия споделя, че е имало миг, когато не е допускана до трансплантация поради дефектът, който й се образувал след химиотерапията.

"Спираш да мечтаеш, спираш да си разрешаваш да мислиш за на следващия ден, тъй като не знаеш дали ще дойде”, споделя тя.

След доста премеждия вярата се завръща и интервенцията е направена. Но спокойствието трае единствено четири месеца.

Откриват й рецидив, който я връща още веднъж на стартова позиция.

Шанс за живот й дава немска клиника, само че сумата за трансплантацията е непостижима. Затова Анастасия подава документи в Комисията за лекуване в чужбина.

Отговор чака от три месеца.

Да смениш страната, с цел да живееш

Неспазването на периодите се оказа едно от систематичните нарушавания на Комисията за лекуване в чужбина. Доказа го и инспекцията, предоставена от здравното министерство.

"Това е всеобща процедура на Комисията за лекуване в чужбина, не е казус. Няма една кореспонденция,която да не е забавена, факт, това са хора, които нямат време да чакат и документите им би трябвало да се преглеждат най-много до 1 месец”, изяснява юрист Христина Николова.

Процедурите, заложени в Наредбата за активността на комисията бяха атакувани в съда преди месец, а делото беше извоювано.

Комисия бави лекуване, пациентът умира - вдовицата търси правдивост

От здравното министерство дадоха отговор, че документите на Анастасия са прегледани в период, а случая й ще бъде разискван във вторник.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР