307 проектни предложения за енергийно обновяване на жилищни сгради са

...
307 проектни предложения за енергийно обновяване на жилищни сгради са
Коментари Харесай

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

307 планови оферти за енергийно възобновяване на жилищни здания са подадени по втория стадий от процедурата " Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд – Етап II ". Те са на обща стойност 152 027 168,23 лв., за които цената на декларираната БФП е 123 047 701,20 лв.. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.
 
Процедурата е първата по рода си за даване на финансова помощ за възобновяване на многофамилни жилищни здания, в която е залегнало 20% самоучастие на притежателите.
 
Днес в 17 ч. изтече крайният период за кандидатстване по процедурата на Министерството на районното развиване и благоустройството, финансиран със средства от Националния проект за възобновяване и резистентност, дирек " Зелена България ". Ново удължение на периода няма да има. Таванът на плануваните средства по процедурата е в размер на 282 470 400 лв. с включен Данък добавена стойност.
 
До 29.02.2024 година бяха подадени общо 292 планови оферти. Прави усещане, че след решението от 6 март 2024 година на депутатите от три парламентарни комисии да възложат на Министерство на регионалното развитие разработване на механизъм за финансиране на енергийни ограничения за всички здания в аварийният лист от Етап I, ползата към процедурата внезапно понижа. През март 2024 година са подадени единствено 15 нови планови оферти.
 
От изнесените обстоятелства може да се допусна, че ползата към процедурата няма да се усили при вероятно ново удължение на периода за кандидатстване. Затова, макар, че финансовият запас по Етап II не е привършен, кандидатстването  приключи. Предстои оценяване и класиране на предложенията, като утвърдените многофамилни жилищни здания ще получат до 80% безплатна финансова помощ от цената на подадените планове.
 
Целта на вложенията е да се подобрят енергийните характерности на жилищните здания, достигайки клас на енергопотребление " В ", понижение на енергийното ползване в страната, съкращаване на излъчванията на парникови газове, реализиране на 30% икономисване на първична сила за всеки обект от жилищния сграден фонд, понижаване на разноските за сила подобрявайки изискванията и качеството за живот посредством софтуерно обновяване и модернизиране на зданията.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР