307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради

...
307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради
Коментари Харесай

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 плана са подадени за енергийно възобновяване на жилищни здания по процедурата " Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд - Етап II " на Министерство на районното развиване и благоустройство (МРРБ). Те са на обща стойност 152 027 168,23 лв., за които цената на декларираната БФП е 123 047 701,20 лв., оповестиха от пресцентъра на министерството.

Процедурата за финансова помощ за възобновяване на многофамилни жилищни здания ще бъде покрита с 20% самоучастие на притежателите, като останалите средства са предоставени от Националния проект за възобновяване и резистентност , дирек " Зелена България ".

Днес в 17 ч. изтече крайният период за кандидатстване по процедурата. Ново удължение на периода няма да има, показват от Министерство на регионалното развитие. Таванът на плануваните средства по процедурата е в размер на 282 470 400 лева

По данни от министерството 292 планови оферти са били подадени до 29 февруари , като показват, че през март са постъпили едвам 15 нови оферти. Според тях повода за намалелия интерес е поради решението от 6 март 2024 година на депутатите от три парламентарни комисии да възложат на Министерство на регионалното развитие разработване на механизъм за финансиране на енергийни ограничения за всички здания в аварийният лист от Етап I.

Предстои оценяване и класиране на препоръчаният, като утвърдените здания ще получат до 80% безплатна финансова помощ.

От Министерство на регионалното развитие показват още, че задачата на вложенията е да се подобрят енергийните характерности на жилищните здания.
 Държавата да откри решение за саниране на постройките в аварийния лист, взеха решение депутатите
Държавата да откри решение за саниране на постройките в аварийния лист, взеха решение депутатите

С завършването на програмата за саниране в обществото се породи напрежение и чувство за несправедливост
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР