30 проектни предложения на 21 общини на стойност над 500

...
30 проектни предложения на 21 общини на стойност над 500
Коментари Харесай

500 милиона лева търсят общините за туризъм

30 планови оферти на 21 общини на стойност над 500 млн. лева търсят задгранични вложители посредством уеб страницата на Министерството на туризма. На интернет страницата на ведомството е оповестена капиталова карта, която се промотира при визити зад граница и посещение на делегации у нас.

Най-скъпият план, за който общините търсят вложител благодарение на министерството, е построяването на Моторспорт Парк Челопеч. Очаква се развиването на спортният център да глътне към 120 млн. евро. В сумата е включено отчуждаването на част от терените, защото все още те са частна благосъстоятелност. Идеята съществува от години, само че не може да бъде осъществена точно поради огромната сума, която би трябвало да бъде отделена.
 Най-много подготвени оферти, които търсят вложители, е подготвила община София. Най-много подготвени оферти, които търсят вложители, е подготвила община София.
Най-много подготвени оферти, които търсят вложители, е подготвила община София. Първоначално 2 млн. лева би трябвало да вложи компанията, която реши да обнови Северния парк в столицата, съгласно калкулации на Столичната общинска организация за приватизация, която дава обещание и поддръжка на евентуалния вложител. Идеята е да се построи спа център, който да употребява като източник минералния извор наоколо. Проектът планува и създаване на спортна зала. Софийска община търси и инвеститор в Западния парк. Той ще може да построи и оперира ресторант, сладкарница, кафене и уреди за деца. Теренът е общински, а Северният парк е втората най-голяма зелена зона в столицата,. Тя има връзка с метрото и това би асъдействало за привличане на евентуални клиенти за новите места за отдих и развлечение, излиза наяве от разбора на организацията. От картата, оповестена в уеб страницата на Министерството на туризма, се вижда, че столицата желае да трансформира старите минерални бани в Овча Купел и Горна баня в съвременни спа и балнео центрове. От общината не са показали какъв брой средства чакат да вложи евентуалният вложител, само че са прецизирали, че сега тече процедура по прекачване на собствеността на баните от държавна в общинска. Четвъртият план на София е за създаване на аквапарк Чепинци. Предпроектното изследване е направено от Столичната общинска организация за приватизация, а теренът, върху който ще се строи, е общински. Инвеститорът, който има интерес, ще може да построи здания с обща застроена повърхност от 20 000 кв.м. Очаква се край село Чепинци с изключение на аквапарк да изникне и рекреационно заведение.

Община Варна е включена в картата с три плана, които търсят вложители. Най-скъпият от тях е за строителство на нова постройка на районната библиотека във Варна и е на стойност 50 млн. лева Културата и туризмът са свързани, разяснява за „ Труд ” отрасловият зам.-кмет Коста Базитов. След влиятелен интернационален конкурс на община Варна и Камарата на архитектите измежду 450 оферти от целия свят за нов храм на книгите завоюва планът на холандското архитектурно бюро „ Architects for Urbanity ”. В него е заложена концепцията библиотеката да стане споделено културно пространство за всевъзможни артсъбития и да дава чувството за разходка в парка. Стълби и асансьори няма да има, те са сменени с плавни подходи, а на покрива на 4-етажната постройка ще се шири огромна паркова зона. Вторият план на община Варна е за създаване на плувен и спа комплекс в кв. „ Аспарухово ” на стойност 7,2 млн. лева Теренът е общински, а в рамките му има и източник на минерална вода. Очаква се с реализацията на плана да се открият 40 работни места, а клубове по водни спортове да употребяват новия басейн. Община Варна предлага на вниманието на вложителите и опцията да построят център по конна езда в кв. „ Виница ”. Изчислено е, че нужното влагане е 5 млн. лева

Община Видин търси вложител за създаване на целогодишен експозиционен туристически център на стойност 25 млн. лева, а община Шумен за развиване на туристическия капацитет на Мадарския конник, като чака влагане на стойност 5 млн. лева

В Благоевград
Вдигат панаирен бизнес център
за 36 млн. лева


В Благоевград търсят кой да влага в построяването на хотел с трибуни на стадион „ Христо Ботев ” в града и на спортна база в местността „ Ягоденица ” в село Зелени дол. За първата част от плана са нужни 12,5 млн. лева, а за втората – 13,6 млн. лева Община Благоевград е предложила на вниманието на евентуалните задгранични вложители и втори план – за създаване на Експо Център. Той включва строителството на Балкански академични център на стойност 17,5 млн. лева и Международен панаирен бизнес център за 36 млн. лева

Чужд вложител търсят в община Рила, с цел да построи хотел за осъществяване на конференции в село Падала на общински терен. В Пещера са присъединили като атрактивен план развиването на туристическия комплекс „ Перистера ”. Община Разград търси вложител, който да вложи 2,5 млн. лева във възобновяване на база за водни спортове и създаване на нови уреди в язовир „ Пчелина ”.

При съществуване на 9 млн.
В Хасково строят аквапарк и основават розариум


В Хасково имат проекти за построяването на съвременен аквапарк, само че за инвестицията в него са нужни близо 9 млн. лева Той би трябвало да се намира в парк „ Кенана ”, а планът включва и основаването на розариум. Съседната община Кърджали е присъединила два плана в капиталовата карта на туризма, която се показва на евентуални непознати вложители. От общината търсят кой да вложи 4 млн. лева в план, наименуван „ Перперикон – магията на вечността ”. Вторият план е на стойност 1 млн. лева и е за основаване на атракции за водни спортове, моторни лодки и водни колела за туристите на язовирите Студен бунар, Кърджали и във Водното огледало.

Елена, Трявна и Дупница построяват ски центрове
Балнеолечение край баните на Сюлейман Великолепни
ВЕСЕЛИНА АНГЕЛОВА
ТРУД, Велико Търново


Три общини желаят да развиват зимни спортове и търсят вложители в ски зони. В Трявна не са пресметнали какъв брой би коствало сходно влагане, само че са записали в картата, че плануваните за развиването на плана терени са най-вече общинска благосъстоятелност. Дупница също залага на построяването на ски център при включването на собствен план в картата, която да бъде представяна на непознати вложители. За реализацията му са нужни 25-30 млн. лева И в Елена търсят кой да построи ски писти и оборудванията към тях в региона на връх Чумерна – най-високият в Елено-Твърдишката планина. Засега това е единствено концепция, заложена в Устройствения проект на общината. „ Тези планове към момента са в доста недопечен тип. Не са правени даже предпроектни изследвания, нито диаграма на преваляванията. Освен това регионът е държавен горски фонд, и в случай че се пристъпи към строителство, ще се наложи да се извършат поредност от процедури. Но с цел да стане всичко това, първо би трябвало да се появи вложител, който да пожелае да построи пистата ”, разяснява пред „Труд“ кметът на Елена Дилян Млъзев.

Сред изискващите минимум вложения планове са тези на община Бургас. В инвеститорската карта, оповестена на уеб страницата на Министерството на туризма, морската община се популяризира като натурален привлекателен център за инвеститори поради комплексния си капацитет. В Бургас търсят непознат вложител, който да оперира рекреационен комплекс „ Планетариум ” в парк Езерото. Нужната първична инвестиция е 2,5 млн. лева Освен това, общината търси сътрудник, който да построи база за водолечение наоколо до баните на Сюлейман Великолепни Аква Калиде. Очакваната стойност на инвестицията е 4 млн. лева

Над язовир Доспат
Правят голф игрище с хотел


Община Сливен е предложила в капиталовата карта на туризма план, обвързван с балнеологията в Сливенските минерални бани, само че без да уточни планирана стойност на вложенията. Чуждестранен вложител в спа и уелнес туризма търси и община Стара Загора. Той би трябвало да ремонтира остарялата база на банята в курорта Старозагорски минерални бани и да я трансформира в съвременен спа център. От общината напомнят на евентуалните си сътрудници, че в района към този момент има построени хотели, които могат да приютят общо малко над 900 души.

Още няколко са общините, които залагат на спа и балнеоиндустрията, с цел да привлекат евентуални вложители. В Златоград оферират да се построи балнеоцентър, като са пресметнали, че би трябвало да бъдат вложени към 12 млн. лева, с цел да се осъществя планът. Община Кюстендил пък има потребност от 2,1 млн. лева, с цел да бъде завършен медико-балнеоложкия комплекс „ Свети Иван Рилски ”. От община Доспат са пресметна, че би трябвало да бъдат вложени 15-20 млн. лева, с цел да се построи голф игрище със спа хотел над язовир Доспат. Като мечтан профил на вложителя те са показали частни компании, институции и фондове и са дали обещание цялостната си поддръжка за осъществяване на плана. Община Доспат предлага и втори план. Той е на стойност сред 300 хиляди и 500 хиляди лева и е за създаване на конна база, още веднъж над язовир Доспат.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР