30 на сто от досегашния екологичен отток на язовир "Копринка:

...
30 на сто от досегашния екологичен отток на язовир "Копринка:
Коментари Харесай

Емил Димитров: Осигуряваме вода за нуждите на жителите от Стара Загора, Сливен и Ямбол, Елхово и Нова Загора

30 на 100 от досегашния екологичен отток на язовир "Копринка: ще бъде насочван по поречието на река Тунджа към язовир "Жребчево ", с цел да бъде обезпечено естественото водоснабдяване на сондажите, които се употребяват от жителите на Старозагорска, Сливенска и Ямболска области “, заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров  Емил Димитров Емил Димитров е роден през 1962 година в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и. Днес той беше в Стара Загора на работна среща с тримата регионални шефове на Стара Загора, Ямбол и Сливен и с кметовете и зам. кметове на общини от Сливен и Ямбол, Нова Загора, Елхово, Стралджа, Тунджа, Раднево и Гълъбово и представители на ВиК сдруженията, оповестиха от екоминистерството.

Срещата беше по покана на локалната власт за обезпечаване водоснабдяването на обитаеми места в региона. Основната тематика беше питейно-битовото водоснабдяване за популацията на областите Сливен и Ямбол.

Днес Област Стара Загора няма да има проблем с водата за питейно-битови потребности, тъй като получава вода от място, което не е подвластно от равнището бент. "Копринка ", сподели след срещата Емил Димитров  Емил Димитров Емил Димитров е роден през 1962 година в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и. "Решението, което всички участници в срещата поддържаха единомислещо, е 30% от водния запас на р. Тунджа да продължи да върви по поречието на реката след освобождението му от бент. "Копринка ". Тези размери вода ще подхранват кладенците по поречието на Тунджа и обезпечено ще обезпечават задоволителни количества питейна вода за жителите на двете области. Това няма да заплаши водоснабдяването на област Стара Загора ", акцентира министърът.

В началото на месец август обезпокоени кметове от двете области алармираха министър Димитров, че равнището на сондажите в Сливен и Ямбол, Елхово, Нова Загора, Тунджа и Стралджа спада фрапантно заради продължаващата към този момент трета година суша. Представителите на държавната и локалната управляващи потърсиха подпомагане от министерството за решение на казуса. Затова през днешния ден бяха разисквани опциите да се усили оводняването на река Тунджа посредством подаването на количества от язовир "Копринка " към язовир "Жребчево ". Този развой е от значително значение за областите Сливен и Ямбол, защото подсигурява обикновено доставяне с питейна вода в изискванията на поредност от сухи години.

"Своевременно взехме ограничения за обезпечаване на задоволително количества вода за подземните кладенци, с цел да може популацията да не остане без водоснабдяване. Целта е да не се постигане до мъртъв размер от 5 млн. куб. м на язовир "Копринка ". При подобен режим на водоподаване е обезпечено зареждането на Старозагорска, Сливенска и Ямболска области ", увери министър Димитров.

Той добави, че дружно с локалната власт са стигнали до решение, тъй че да се обезпечи водата за тази година. "Искаме обаче занапред да предприемем ограничения, с цел да може и следващата година да има задоволително количества за потребностите на популацията, напояването и енергетиката. Така както в този момент се започнаха ограничения за обезпечаване водоснабдяването през месец август, следващата година може да се наложат сходни дейности по-рано, заради което следва да се акумулират спомагателни водни количества в бент. "Жребчево ", съобщи министърът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР