3 млрд. лв. на година е оборът на електронната търговия,

...
3 млрд. лв. на година е оборът на електронната търговия,
Коментари Харесай

3 млрд. лв. върти е-търговията

3 милиарда лева на година е оборът на електронната търговия, като единствено за компаниите, имащи в регистрацията си продажби от разстояние, сумата е най-малко 500 млн. лева Това сочат приблизителни калкулации на специалисти от сектора.

Председателят на Асоциацията за електронна търговия Петър Ванчев счита, че според от метода на пресмятане оборотът на електронната търговия у нас стартира от 500 млн. лева и стига до няколко милиарда лв., да вземем за пример 3 - 4 милиарда, иможе да е даже и пет милиарда.

„ Националната статистика обгръща единствено сдруженията, регистрирани като електронни търговци. Не хваща непознатите, които не са локализирани за България, а също и огромните търговски вериги, имащи и уеб сайтове за извършване на покупки. Отделно не се взема поради и делът на сивата стопанска система в бранша ”, изяснява той. Според него няма справедлива методика за наименуване на точната цифра и по тази причина за по-голяма акуратност Национален статистически институт би трябвало да работи на база на активността на куриерските компании. Причината е, че 80% от електронните магазини употребяват техните услуги, а единствено 20 на 100 от е-търговците имат и личен разнос.

„ Над 10 000 са дейните уеб сайтове за онлайн търговия в България. Общият им брой е 30 000, само че останалите са неработещи или полуработещи. Чуждите, с версия особено за нашата страна, са сред 500 и 1000.

Все повече международните марки изместват българските и при продуктите, и при уеб страниците. От няколко години растежът в електронната търговия се дължи главно на вложенията в бранша за уголемение, нови портали и реклама, а не толкоз на повишаване на потребителското търсене и надлежно пазарът да дава отговор на него. Подобна наклонност е видна и в останалите страни и там е достигната зрялост в бранша. На процедура се е достигнало равнище, което затруднява разрастването му повече, в сравнение с при класическите форми на търговия. От началото на годината в онлайн търговията няма артикул, който да се е трансформирал в шлагер. В момента онлайн се купуват повече артикули, свързани с лятната отмора, за забавление и за свободното време. Телевизори и артикули за дома по-често се поръчват в студените сезони ”, сподели още Ванчев.

По думите му в последните година-две продажбите на облекла през интернет доближиха своя най-много „ Преди хората купуваха евтини облекла, показани през мрежата, поради красиви фотоси. Потребителите към този момент осъзнават, че цената подхожда на качеството. Поначало обаче от броя на всички продажби онлайн делът на облеклата продължава да е максимален и може би е 30 - 40%. Причината е, че у нас те постоянно са били един от най-силно продаваните артикули. На идващите места са стоките за дома и техниката ”, прецизира той.

Бизнесменът изяснява още, че покупката при облеклата доста зависи от дейностите на продавача. „ Доброто показване и модата карат потребителя да купува импулсивно. Освен това, с изключение на избран сегмент от скъпи марки, облеклата в България са извънредно евтини. Някои от тях са на такава цена, че е чудно по какъв начин са създадени - огромни компании оферират мъжки ризи по 9,90 лева или детски дрешки по 3 лева За компании с дребни размери постигането на такива цени е немислимо ”, споделя Ванчев.

Според него, изключвайки бързооборотните артикули - храни, питиета и битова химия, онлайн пазарът към този момент е съвсем тъкмо копие на класическия (оф лайн). „ Вече всички пазарят през интернет, освен младите, тъй като потреблението е отражение на метода на живот. Имаме и клиенти на над 70 години. Това са най-вече по-интелигентни хора, чиито деца са отвън България и интернет е освен средство за връзка с тях ”, сподели ръководителят на Асоциацията за електронна търговия.

Според отчет на една от огромните банки у нас, секторът на електронната търговия в България ще продължи да пораства стабилно, като упованията са за 27% растеж и през идващите няколко години. Всяка година онлайн търговията у нас върви нагоре с до 20 - 30%, сочат публични данни от края на 2018 година

Продуктовите категории, които ще се развиват най-бързо, са поръчка на храна онлайн, дом и градина, а от онлайн услугите с максимален ритъм ще порастват туристическите пакети, онлайн застраховките и закупуване на билети за събития.

Според показаните данни към 1,2 млн. българи са пазарували онлайн през 2018 година, като те най-често са купували облекла, обувки и аксесоари, спортни артикули и техника. Отделно наклонността в последните години е онлайн да се пазарят по-скъпи артикули.

Нарастването на обичайна търговия в международен мащаб е с към 3 - 4%, регистрират още от трезора. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР