3 млн. хоспитализации и ръст на здравноосигурителните плащания в размер

...
3 млн. хоспитализации и ръст на здравноосигурителните плащания в размер
Коментари Харесай

Една година Здравната каса държи на депозит 10 млн. лв.

3 млн. хоспитализации и растеж на здравноосигурителните заплащания в размер на 465 млн. лева, регистрира НЗОК. Д-р Жени Начева, заместник-министър на опазването на здравето и ръководител на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса показа доклада за осъществяването на бюджета на касата.
Общият размер на приходите за 2017 година е 3,581 млрд.лв, до момента в който регистрираните разноски са в размер 3,571 милиарда лева
Най-голям дял в структурите на разноските на касата са свързани с роботизирана хирургия на онкологични и неонкологични болести.
119 млн. лева са просрочените отговорности. За предходната година 369 лечебни заведения са сключили контракт с НЗОК. Проверени са 4 821 лечебни заведения, разследване на инспекциите са възобновени над 10 млн. лева от следващ надзор. 2 469 аптеки, с които е работила касата. Средства са отпуснати и за 1 652 лекарствени продукта от Приложение 1, финансирани са 2 452 медицински произведения, прилагани в болничната помощ.
23% е растежът в разноските за скъпоструващи лекарства.
От левицата попитаха за салдото от преходния излишък в размер на над 10 млн. лева от бюджета на НЗОК. Д-р Даниела Дариткова, ръководител на здравната комисия, попита дали въпросният излишък в средствата не могат да се употребяват след решение на Надзорния съвет.
Заместник-министър Жени Начева посочи, че 10-те млн. лева няма по какъв начин да бъдат употребявани, защото са депозитни средства в Българска народна банка. " Тези средства могат да бъдат планувани в проектозакона за бюджета за 2019 година ", изясни Начева.
Тя увери, че приходите на касата се наблюдават ритмично и изрази признателност на приходната организация, с помощта на която касата е осъществила растеж в приходите. Въпросните 10 млн. са постъпили през месец декември предходната година и няма по какъв начин Касата да осъществя заплащане - те са временен излишък в бюджета на НЗОК - " те не са изгубени или изчезнали ", уточни Начева.
По закон Касата работи в границите на гласувания й от Народно събрание бюджет.
Д-р Нигяр Джафер означи, че 31,1% са прехвърлянията за частни лечебни заведения, 9,5 за държавни лечебни заведения, регионалните лечебни заведения получават едвам 19,7%, до момента в който общинските - 15,7%. Най-много средства са получили лечебни заведения като УМБАЛ " Св. Георги " в Пловдив, " Сити клиник ".
" Това, което прави усещане е задълбочаване на несъответствията по райони - междинният разход за болнична помощ на обезпечено лице е 283 лева В София той е над 400 лева, само че в Перник е 100 лева 114 лева е този разход във Видин. Близо 450 хиляди души са пренасочени към други районни здравноосигурителни каси в регионални центрове като София, Плевен, Варна, само че в същото време най-висока цена за обслужен пациент имаме в районно здравноосигурителни каси като Ямбол - 1350 лева, Шумен, при приблизително 732 лева разход за страната.
Жени Начева разяснява тези данни като посочи, че това се дължи от съществуване на центрове, които дават скъпоструващо лекуване - онкология, кардиология, кардиохирургия.
Двете проекторешения за активността на касата и за бюджета й бяха подкрепени от депутатите в здравна комисия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР