3-годишният мечок е от Албания, тази зима спи за първи

...
3-годишният мечок е от Албания, тази зима спи за първи
Коментари Харесай

След Коледа мечият парк в Белица утихна, всички спят. Последен си легна Рику

3-годишният мечок е от Албания, тази зима спи за първи път. През есента самичък си направил хралупа, а след това оказал помощ и на Габриела

На 3-годишния Рику, най-младия жител на парка за танцуващи мечки край Белица, преди дни му доскуча да си играе самичък и легна да спи.

Забавното мече, на което най-вече се радват посетителите, е последният жител на парка, който легна за зимен сън.

“Дори не може да кажем, че спи като останалите. Той самичък си направи нещо като гнездо от клони, суха трева и сено, което бяхме оставили край него. Имаше задоволително празни бърлоги и тунели, само че той си направи свое скривалище. Приготви си го под огромни борове на завет, още преди да падне снегът, и в този момент се е свил там в захлас.

Той още не знае какво е да се спи през зимата, тъй като до момента не го е правил. Виждаме го, че е като в кома -

очите му са

отворени,

следи ни,

само че не става,

не е деен,

не търси

и храна

Не имам вяра да се задържи в това положение повече от десетина дни. Това въпреки всичко си е достижение и ние се радваме.

Други по-възрастни мечки години наред не успяваха да се приспособят към естествените си условия на живот и да заспиват през зимата.

За някои трябваше да минат 10 година, до момента в който се разсъни инстинктът им. ”

Това описа ръководителят на екипа гледачи Васил Мадолев, който е на работа от основаването на парка през ноември 2000 година

В последните седмици дружно с Рику будували още 10-годишният Монти и 9-годишната Бойка от Русе. Докато Рику ги гледал да се движат в близост, му било забавно, откакто при започване на годината последните будуващи заспали, на Рику очевидно му доскучало и също легнал в гнездото.

Още повече че няколко дни наред температурата се задържа много под нулата, а и натрупа сняг близо половин метър.

Рику беше избавен от фондация “Четири лапи ” от селски двор в планинската област Шкрапар в южната част на Албания. Месеци наред имаше проблеми с оформянето на документите за интернационален превоз и бе докаран в парка в Рила през май 2017 година

В началото бе настанен в независимо карантинно поделение, с цел да се приспособява към новата среда. След това бе пуснат на независимост в откритите заграждения.

Рику е бил отгледан от бебе в частен двор, откакто майка му по всяка възможност е била отстреляна от бракониери. Първоначалната концепция на притежателя на дребното мече била да го продаде като танцуваща мечка за развлечение на туристите в морските курорти на Албания.

През 2015 година албанското държавно управление вкарва възбрана за владение на кафяви мечки от частни лица и в партньорство с “Четири лапи ” стартира избавяне на тези животни, които са отглеждани при несъответствуващи условия, изясни Мадолев.

Преди да бъде взет от фондацията, притежателят на Рику се опитвал няколко пъти да се отърве от него, като желал да го пусне в дивата природа. Мечето обаче постоянно се прибирало, с цел да търси храна.

“За благополучие,

Рику не е

унизен,

както другите

мечки,

които сме прибрали в парка. Може би тъй като е бил още дребен. Затова не му е продънен носът, няма увреждания на зъбите и очите. Когато го взехме, имаше единствено верига на шията. Той е доста отзивчиво мече. Разбрахме, че децата са си играели с него, даже са се качвали на гърба му ”, добави Мадолев.

Първите две зими в парка мечето не е спяло. Играело е на снега като малко дете, само че доста по-малко се е хранило. Сега спи за първи път, като се съобщи на своите диви инстинкти.

Интересно е, че младокът изкопал бърлогата на Габриела, където в този момент тя спи. Предната ѝ лапа е била ампутирана и е останала с три лапи.

За втора година през зимата спи Йета - селфи мечката от Албания. Миналата година тя си легна за първи път и спа доста малко - едвам месец. 17-годишната Йета в действителност е последното попълнение в селището, докарана през август 2017 година от Албания. Тя е била селфи мечка, като е забавлявала туристите на плажа и те са се снимали с нея.

В парка множеството мечки са се научили сами да си подготвят естествени бърлоги, изкопани и застлани с листа. За други пък гледачите са се погрижили и има построени изкуствени от бетон, постлани със плява и дървета.

Обикновено в природата мечката си прави бърлога с дължина към 2-3 метра, само че в парка гледачите са измерили и такава, която е над 4 метра.

Естествената бърлога на Мариана пък е била поправена от гледачите. Тя спи там от много години, само че мястото се наводнявало и се постанова да се поправя преди зимата.

Останалите жители са почнали поетапно да спят. Още в края на октомври си легнали първите най-възрастни мечки. След това и останалите. Като последно са изпаднали в хибернация по-младите. Очакванията на гледачите са при започване на февруари да стартират и да се разсънват. След това

мечият парк

ще ще бъде

отворен за

гости

на 1 април

Рекордът за най-продължителен зимен сън в парка е 6 месеца и принадлежи на Вела, която обаче умря преди 2 година Тя е била родена в Русия и докарана у нас като малко мече. В природата мечките нормално спят по 3-4 месеца.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР