29-ият международен балетен конкурс - Варна, планиран за 15-30 юли

...
29-ият международен балетен конкурс - Варна, планиран за 15-30 юли
Коментари Харесай

Владимир Василиев подкрепя балетния конкурс във Варна

29-ият интернационален балетен конкурс - Варна, плануван за 15-30 юли 2020 година, както ДУМА писа, беше отсрочен от едноименната фондация уредник. Недостатъчно спонсорство и дарения са повода да не бъде допустимо финансирането на първия и най-престижен балетен конкурс в света, който е визитната картичка на Варна и България на картата на международното танцово изкуство. Отлагането на тазгодишното издание на най-очакваното събитие в балетния свят провокира отвращение измежду артистичната общественост освен у нас, а и в чужбина. Писмо до уредниците на Международния балетен конкурс Варна - Соня и Димитър Димитрови, е изпратил един от най-великите балетисти на ХХ век - н.а. на Съюз на съветските социалистически републики Владимир Василиев, научи ДУМА от Нина Локмаджиева. Наричаният Бога на танца е притежател на единствената в историята на Варненския конкурс присъдена Голяма премия. Бил е ръководител на журито четири пъти - през 2008, 2014, 2016 и 2018 година В отвореното писмо Василиев показва голямото си неразбиране и оскърбление от протичащото се с " единствения и несравним " Варненски балетен конкурс.

Председателят на фондацията Димитър Димитров, наследник на доцент Емил Димитров - основател и мотор на Варненската балетна Олимпиада, заяви тези дни какви са нужните суми за провеждането на събитието. Бюджетът на едно издание е 700 000 лева, като това е един доста хигиеничен бюджет - много орязан. Ако би трябвало да се разгърне състезанието и да се развива в актуалните условия, ще са нужни 800 000 - 850 000 лева В бюджета от 700 000 лева има доста пера, които са смущаващо ниски, да вземем за пример - наградният фонд. Приблизително 25% от този бюджет фондацията получава от страната и от главния съорганизатор - Община Варна. От тях 70 000 лева са от Министерството на културата и сред 90 000 и 110 000 лева - от фонд " Култура " на Община Варна. Подкрепата и от общината, и от министерството сме приемали постоянно като нещо несъмнено. Винаги сме разчитали на тази поддръжка и в никакъв случай не сме се съмнявали, че тя ще бъде осъществена за всяко от изданията на състезанието, показва господин Димитров. Около 25% са постъпленията в състезанието от лични доходи - такси и билети за концертните вечери. Приблизително 50% от финансирането се набира от спонсори. Точно в тези 50% е дефицитът, с който не можем да се преборим тази година, добавя ръководителят на фондацията.

Междувременно от Министерството на културата оповестиха, че ще усилят поддръжката си за Международния балетен конкурс на 100 000 лева В уеб страницата на състезанието е оповестена дарителска сметка в поддръжка на форума - https://varna-ibc.org/bg/konkursat/podkrepete-mezhdunarodniya-baleten-konkurs-varna/.

Реакцията на българската културна общност в поддръжка на балетния конкурс е окуражителна и ние се надяваме, че доста фенове на балетното изкуство ще ни поддържат, с цел да можем да проведем на равнище отсроченото издание през 2021 или 2022 година, означават уредниците.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР