285 на 100 000 е 14-дневната заболеваемост в България, като

...
285 на 100 000 е 14-дневната заболеваемост в България, като
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: След британския щам идват и други

285 на 100 000 е 14-дневната заболеваемост в България, като сме на 18-то място в Европейски Съюз и на 5-то място на Балканите, заяви доцент Ангел Кунчев.

„ За да бъда по-ясно свестен, интерполацията за най-засегната страни като Чехия и наложим на нашите данни, то значи, че може да имаме по 12 000 или 15 000 случая на ден. Не е наложително това да се случи, а дали ще ги достигнем зависи от държанието на всички нас дали съблюдава ограниченията, или не. По отношение за данните за страната, много огромна е разликата в обособените районите – в Кюстендил е 488 на 100 000, а 26 на 100 000 е в Търговище”, сподели доцент Кунчев. Той съобщи, че заради разликата ограниченията ще се трансформират на локално равнище, като даде образец с Бургас, където са забранили плановия банкет. Той предложи на щабовете в София-град, Враца, Кюстендил и другите засегнатите области също да вземат решения за преодоляването на обстановката.

„ 14-дневната заболеваемост върви нагоре, до каква степен ще стигне, зависи от нашето държание. Да наясно сме, че главната причина е английският вариант, само че след него идват тези от Южна Африка и Бразилия, има неприятни вести за нигерийски вид, само че още е рано да приказваме за това каква заплаха е той”, сподели Кунчев. Той реагира остро на разнообразни рецензии, че с брифингите и оповестяването на данните се плашат хората.

„ Даването на тези данни, които са факт, плашене ли е на хората? Какво е да ги знаем и да не ги кажем, дали няма да е закононарушение против публичното здраве?”, сподели още основният държавен контрольор.

Здравният министър също реагира остро на рецензиите.

„ От началото на епидемията до през днешния ден мина 1 година, всички се преборихме с вътрешните страхове. Всеки има близки, които са били инфектирани, познава фамилии, които са изгубили хора от вируса. Страхът е огромен е този, който идва извън - от погрешните новините и лъжливите уеб сайтове, както и всички тайни теории”, сподели проф. Ангелов.

„ Всеки ден отговаряме на въпроси в профилираните медии, има доста информации на уеб страниците, на малките екрани, точно за това всеки четвъртък споделяме истината такава, каквато е тя, без да я шлайфаме”, сподели Ангелов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР