28 специализирани институции за хора с психични разстройства и с

...
28 специализирани институции за хора с психични разстройства и с
Коментари Харесай

Заради изтезания закриват 22 дома за психоболни

28 профилирани институции за хора с психологични разстройства и с умствена назадничавост ще бъдат закрити до 2027 година, откакто при инспекции разпоредени от Върховна административна прокуратура (ВАП), с присъединяване и на териториални прокуратури, Министерството на труда и обществената политика (МТСП) и Агенцията за качеството на обществените услуги бяха открити нередности. това оповестиха от държавното обвиняване.

След сигнал за принуждение и неприятни практики в три обществени институции в страната, направен от Европейския комитет за попречване на изтезанията и нечовешкото или унизително третиране или наказване (КПИ), до МТСП от м. август 2020г., през септември ВАП сезира Агенцията за качеството на обществените услуги за осъществяването на инспекции.

В сигнала на КПИ се показва, че в Дома за пълнолетни лица с психологични разстройства в с. Говежда, в Дома за пълнолетни лица с умствена назадничавост в с. Куделин и в Дома за пълнолетни лица с умствена назадничавост в с. Самуил са открити нередности. Част от тях са свързани с данни от сигнала за: принуждение от страна на личния състав върху потребителите; принуждение сред потребителите; обособени изолаторни пространства, в които са затваряни консуматори насилствено; неприятна хигиена и миризма на урина; използване на лекарствени средства без лекарско наставление.

В интервала от 26.10.2020 година – 20.11.2020г. по предписание на ВАП, с задължения и на териториални прокуратури, са осъществени взаимни инспекции от Министерството на труда и обществената политика и Агенцията за качеството на обществените услуги в 22 профилирани институции за хора с психологични разстройства и с умствена назадничавост в страната. От получената във ВАП досега информация излиза наяве, че вследствие на констатациите по време на инспекциите, от МТСП ще бъдат направени Планове за деяние за закриване на домовете в с. Куделин и в с. Говежда.

Посочено е и, че МТСП ще изготви и втори План за деяние за интервала 2022-2027 година за осъществяване на Националната тактика за дълготрайна грижа, ще бъдат включени за закриване всички профилирани институции за хора с психологични разстройства и с умствена назадничавост, финансирани със средства от държавния бюджет (общо 28 институции).

Очаква се до края на месец декември 2020г. във ВАП да се получат и систематизираните заключителни отчети.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР