28 хил. долара е загубила българска фирма, заради пробив в

...
28 хил. долара е загубила българска фирма, заради пробив в
Коментари Харесай

28 000 долара е загубила българска фирма, заради пробив в електронната й поща

28 хиляди $ е изгубила българска компания, поради пробив в електронната й поща. Хакерите „ блъснали ” първо бизнес сътрудниците им в Китай. След това основали идентична на тяхната банкова сметка. Така, компанията превеждала пари, които обаче отивали при измамниците, съобщи NOVA.

``
реклама
 
В средата на юли юрист Михаела Димитрова получила позвъняване от сътрудници на представляваната от нея компания. Дружеството се занимава с онлайн търговия на козметични артикули, a част от стоките идват от Азия.
 
" Китайският производител изпраща имейл до българския търговец и с информация, че  в случая са блокирани сметките на китайския контрагент и се дава инструкции заплащането в размер на 30 % депозит, да постъпи по друга фирмена сметка, благосъстоятелност на дъщерна компания на китайския производител ", споделя юристът на потърпевшото сдружение Михаела Димитрова.
 
Заради наложената процедура да се употребяват подизпълнители, част от сумата без съмнение се превежда по новата сметка. " В последна сметка ни осведомят, че оттук насетне сметката, в която би трябвало да се получават пари е друга, още веднъж на дъщерно сдружение, още веднъж на китайския производител ", прецизира Димитрова. Така се осъществени още две заплащания. Общата сума доближава 28 хиляди $.
 
Имейлът, от който получаваме тези известия е безусловно еднакъв с този на производителя. Използват безусловно същите изрази, които самият производител употребява с нас, прибавя юристът. До разплитането на случая се стига, когато същинският сътрудник от Китай съумява да отвори едно електронно писмо с приложено платежно. Тогава открива, че последните 4 числа от сметката му са изменени.
 
В Китай полицията отказала да проверява случая поради многото на брой компютърни закононарушения. У нас от ГДБОП признали, че откриването на причинителите е съвсем невероятно. При смяна на дадени условия  за връзка със съответната компания – било за заплащане или за връзка, би трябвало да има ясно написани стъпки, които да се следват. Жертвата би следвало да се обърне по различен канал за връзка ", изяснява секретарят на Асоциация на сертифицираните етични хакери Павел Георгиев.
 
 
От Асоциацията на сертифицираните етични хакери признават, че шансът компанията да си върне парите на процедура е нулев.  Незабавна промяна на паролите и регулярно образование на личния състав са най-ефективните ограничения за битка с киберизмамите, припомнят специалисти.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР