27% от българите биха емигрирали в чужбина - данните са

...
27% от българите биха емигрирали в чужбина - данните са
Коментари Харесай

Българите не създават деца, заради ниските доходи у нас

27% от българите биха емигрирали в чужбина - данните са от изследване на проучвателен център “Тренд “.

Изследването е извършено в интервала 5-11-и септември. Проучването, предоставено от евродепутата Сергей Станишев, беше показано на проведен от делегацията на българските социалисти в Европейския парламент конгрес за демографската обстановка в страната.
 
Демографските проблеми, демографската рецесия са  най-важната и най-болезнената тематика за България , заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на форума. Тя подчерта, че България е отпред на отрицателните ранглисти в Европа за най-слабо развъртян и най-бързо изчезващ регион – Смолянския:

" Няма да развеем бялото знаме  във връзка с демографските проблеми. Не всичко е изгубено, в този момент е времето да бъдат взети ограничения. Всички дружно да осигурим сигурността на България. Сигурността е в основата на разплитането на крепко стегналия ни за гушата демографски възел. Сигурност във всички аспекти. Сигурността е на първо място обществена сигурност, а това без лява политика и лява идеология не може да се случи. "

 istock istock

Данните от изследването на " Тренд "   сочат, че  за 76% от интервюираните ниските приходи са главният фактор, заради който младежите отсрочват основаването на деца , а съгласно малко повече от 50% повода за това е неналичието на сигурност. За над половината от тези, които биха емигрирали, главната мотивация би била по-добра опция за работа в чужбина. 

През 2050-а година 50-70% от днешните специалности няма да са на пазара на труда. У нас към този момент има 167 изцяло пусти обитаеми места, а 592 са с един или двама поданици.  Всеки ден изчезва едно село, всяка седмица - един дребен град , всеки месец един приблизително огромен град и всяка година - един огромен град с мащабите на регионален център, посочи евродепутатът Сергей Станишев: 

" Това е  извънредно тежка статистика Тази наклонност, в случай че не бъде пречупена  – към 2050 година ще бъдем под 5 милиона души, огромна част от популацията ще бъде на възраст над 65 години – към 40%, а а хората в дейна възраст, забележителна част от тях ще бъдат едва образовани, неконкурентни на пазара и обществено слаби. "
Станишев е безапелационен, че  д емографията би трябвало да е новата национална цел пред страната . Бившият министър председател стартира и предложение – всяко българско държавно управление да има специален  вицепремиер, който да дава отговор за демографията , както и да се заложат мащабни стратегии за профилактика в Бюджет 2024. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР