27 март е празник на театъра. Световният ден на театъра

...
27 март е празник на театъра. Световният ден на театъра
Коментари Харесай

Международен ден на театъра

27 март е празник на театъра. Световният ден на театъра се отбелязва от 1962 година по самодейност на Международния сценичен институт (International Theatre Institute ITI). Датата е 27 март, тъй като на този ден се открива сезонът на " Театър на нациите " ( " Theatre of Nations " ).


От този ден, всяка година, един от методите на отбелязване на празника е бележит актьор да насочи своето годишно обръщение. За първи път през 1962 година това прави Жан Кокто (френски стихотворец, публицист, дизайнер, художник, ваятел и режисьор). Театърът е едно от най-древните всред 7-те изкуства. Разпространено е във всички култури на света и има собствен повсеместен език. Театърът има несравнимо органично наличие измежду нас, има тази непосредствена връзка, която влияе интуитивно и каквито форми да приема, ще има своето място в живота ни.

Посланието на Световния ден на театъра нормално се превежда на над 50 езика, популяризира се по медии и се чете преди режисура, в случай че по този начин реши съответният спектакъл.

Автор на първото обръщение за Деня на театъра през 1962 година е огромният френски създател Жан Кокто - стихотворец, публицист, дизайнер, художник, ваятел, сценарист, артист и режисьор. Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна персона сервира на всички фенове на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и отвън нея. Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се популяризира посредством средствата за всеобща информация. Международният ден на театъра се отбелязва с редица културни прояви и театрални събития

Националните награди за театрални изкуства ИКАР ще бъдат връчени на публична гала, която ще се организира в от 19:00 ч. Народен спектакъл „ Иван Вазов “ на 27 март – Световния ден на театъра. Събитието е част от XIX издание на Софийския сценичен салон на Съюза на артистите в България, който тази година се организира под мотото „ Бойно поле за деяние “.


Най-престижните награди за театрални изкуства у нас ще бъдат раздадени за 50-и юбилеен път и ще отличат създатели в 23 категории. И тази година сцената на Народния спектакъл „ Иван Вазов “ ще е хазаин за създателите и техните най-високи достижения за миналия сценичен сезон.

Водещи на събитието ще бъдат младите артисти Стелиян Радев и Катрин Гачева, които ще изпълнят и музикални фрагменти дружно с дамския етно хор Вакари. И тази година гостите пред Народния спектакъл ще бъдат посрещнати от артистите от натрупа Канетикс и дамата каучук – Сирма Добрева, а холивудският артист Димитър Маринов ще връчи една от специфичните награди на церемонията.

Три са специфичните награди, които се присъждат на доцент доктор Биляна Томова за достижения в Преподавателската активност, сценографът Вечеслав Парапанов ще бъде почетен с премията за Чест и достолепие на ръководителя на САБ Христо Мутафчиев, тази година актрисата Мария Каварджикова ще излезе на сцената с цел да получи наградата за Изключителен принос към българския спектакъл. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР