264 земеделски стопани няма да могат да получат плащанията си

...
264 земеделски стопани няма да могат да получат плащанията си
Коментари Харесай

Министерство на земеделието обяви кои фермери няма да получат плащания за Кампания 2023

„ 264 аграрни стопани няма да могат да получат заплащанията си за Кампания 2023. Това се дължи на обстоятелството, че те не дават отговор на критериите за „ деен фермер “. “

Това сподели Аделина Стоянова , шеф на дирекция „ Директни заплащания “ в Министерството на земеделието и храните, по време на постоянното съвещание на Комисията по земеделие в Народното събрание. Комисията гласоподава на първо четене измененията в Закона за подпомагането на земеделските производители.

„ Това е резултатът е инспекциите, които Държавен фонд „ Земеделие “ /ДФЗ/ направи, на база на критериите, използвани през 2023 година. Тук би трябвало да кажем, че от тези 264 аграрни стопани в хипотезата, в която земеделската и неземеделската активност не подхожда на дефиницията за „ деен фермер “, са 152 аграрни стопани “, изясни Стоянова.

„ Останалите 112 души са аграрни стопани, които не са дали информация на база, на която да бъдат тествани критериите за деен аграрни собственик, както и бенефициенти, които не могат да отговорят на условията по разнообразни аргументи – непредставени документи и/или други “, посочи Аделина Стоянова.

Какво е условието за отговаряне на понятието „ деен аграрни собственик “ , записано в измененията?

За задачата условието приходите от селскостопанска активност да съставляват минимум 1/3 от общия приход на стопанството се трансформира на „ да съставляват минимум 10% “. Годишният размер на директните заплащания, за който се изискваше да е най-малко 5% от общите доходи, се трансформира на „ най-малко 2% “.

Министърът на земеделието Кирил Вътев подаде оставка

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР