26 организации поискаха оставката на земеделския министър, увеличение тавана на

...
26 организации поискаха оставката на земеделския министър, увеличение тавана на
Коментари Харесай

Сблъсъци в центъра на София: Протестът на недоволните фермери блокира жълтите павета

26 организации желаеха оставката на земеделския министър, нарастване тавана на оптималната позволена финансова помощ за стопанство и предоговаряне на Зелената договорка
Представители на 26 аграрни организации се събраха в центъра на София, като част от националния митинг, за който авансово оповестиха, че " няма да е кротичък " и чието главно искане бе оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев. Исканията им включваха и увеличение на тавана на оптималната позволена финансова помощ, която едно стопанство може да вземе, както и предоговаряне на Зелената договорка. Протестиращите пристигнаха пред Министерския съвет без тежка техника, само че се стигна за малко до конфликти, откакто пробваха да нахлуят в постройката.

Т. нар. Триъгълник на властта бе блокиран от полиция още към 9 часа сутринта в очакване на протестиращите. Сред тях пред Министерски съвет бяха Сдружение " Обединени аграрни производители ", Националната асоциация на картофопроизводителите, Националният съюз на земеделските кооперации, Съюзът за отглеждане на българските овце и кози и Националната асоциация на производителите и прерабователите на черупковите плодове и други

Недоволните животновъди изсипаха прясно мляко пред постройката на някогашния Партиен дом, след което се пробваха да нахлуят в Министерския съвет, само че бяха спрени от полицията. Зад дейностите им стояло искане за незабавна среща с премиера Николай Денков. 

" Предлагаме да спрат нелепостите и да седнем на разговор с министър-председателя. Няколко пъти им писахме и на него, и на министъра. Не можем да кажем на хората да се приберат на заколение. Искаме право на битие, не желаеме единствено пари ", обявиха недоволните.

Малко по-късно, когато напрежението утихна, няколко представители на протестиращите въпреки всичко влязоха спокойно в постройката, с цел да входират декларацията с настояванията си в деловодството, след което излязоха и обявиха, че им е даден входящ номер и се чака да получат отговор.  " Преведоха ни през два входа и входирахме документите, няма предпочитание за диалози от господин Денков. Ние сме свършили нашата работа - имаме входящо писмо ", показаха те.

" Няма спомагателни средства за земеделието. Парите се местят от единия джоб в другия ", декларират от Инициативния комитет за избавяне на българското земеделие, сплотяващ 26-те браншови организации в бранш " Земеделие ".

Вчера част от протестиращите организации подписаха меморандум с държавното управление. Протестиращите през днешния ден обаче споделиха, че и до момента е имало многократни опити от тяхна страна за диалози с отрасловото министерство, само че те останали без отговор от страна на институцията. 

 Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

" През последните 20 години в Министерството на земеделието няма никакви правила, а се работи " на пожар ", в последния миг ". Искаме единствено да има правила в земеделието ", разяснява пред председателят на кооперация от Свищовско Димитър Димитров. 

" Настояваме да спре да лъже и да манипулира българската общност, защото сутринта сподели, че протестиращите през днешния ден не търсят разговор и го отхвърлят ", съобщи ръководителят на Асоциацията на млекопроизводителите Димитър Зоров, който е измежду уредниците на митинга. Той е безапелационен, че настояванията им не са политически, а са свързани с просъществуването на българското земеделие в сензитивните браншове Животновъдство, Зеленчукопроизводство и Плодове. 

 

" Министърът непрекъснато трансферира проблемите, които той основава, към премиера акад. Денков. Дори през днешния ден си разреши да каже, че желаеме оставката на министър-председателя и на държавното управление, което изобщо не дава отговор на истината ", добави ръководителят Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов, който също е измежду уредниците на днешния митинг.

 Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Според него Вътев не е могъл да разбере какви са му функционалностите и защо тъкмо дава отговор. По думите на Върбанов няма логичност в дейностите на министъра на земеделието и по тази причина му желаят оставката.

Вчера министър председателят Николай Денков прикани недоволните фермери да прочетат подписаното към този момент съглашение, защото то було всички претенции: " Ако някой има искания към съглашението, дано първо да го прочете, тъй като аз чувах разнообразни изявления, само че множеството се отнасяха до въпроси, които към този момент са решени в съглашението ". 

 Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Протести има и на още 21 места в страната, като техните съществени точки са: 
Главен път Елхово-Лесово Международен път Плевен-Оряхово, при гр. Кнежа Пътен възел Петолъчката (Ямбол-Сливен) Главен път Варна-Бургас (на изхода на Варна) С. Долни Богров Пътят към Граничен контролно-пропусквателен пункт Илинден-Екзохи Пътят за Граничен контролно-пропусквателен пункт Калотина Пътят за Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата Пътя за Граничен контролно-пропусквателен пункт Гюешево Главен път Русе-Търново (при Поликраище) Пътят от Видин за Дунав мост 2 Кръгово придвижване в Благоевград Пътят Плевен-София (при разклона за село Горни Дъбник) Подбалкански път (при отбивката за Павел Баня) Изхода към автомагистрала Хемус след Златна Панега По пътя Плевен-София при Луковит По пътя Бяла - Русе при Горна Студена Главен път Видин-Арчар-Монтана Главен път Видин-Лом-Русе На пътя Самоков-Дупница Кюстендил - при изхода за София.
 
 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР