2500 глоба и затвор за отказалия тест за дрога и

...
2500 глоба и затвор за отказалия тест за дрога и
Коментари Харесай

Край с милостта на МВР!: 2500 глоба и затвор за отказалия тест за дрога и алкохол. Обмислят доживотен затвор!!!

2500 санкция и затвор за отказалия тест за дрога и алкохол. Всеки, който откаже тест за алкохол и дрога откакто е взел участие в пътнотранспортно произшествие, ще е застрашен с 1 година затвор и санкция от 2500 лева Това планува план за промени в Наказателния кодекс, които са импортирани в петък следобяд в Народното събрание от трима депутати от ГЕРБ – някогашния вътрешен минисър Христ Терзийски, ексвицепремиера Томислав Дончев и Георг Георгиев.

Същото наказване се планува и в случай че при ПТП не се извърши наставление на надзорен орган за здравно проучване и взимане на биологични проби за химическо лабораторно проучване за определяне на концентрацията на алкохол в кръвта му, и/или химико-токсикологично лабораторно проучване за определяне на използването на наркотични субстанции или техни аналози.

Запазва се наказването по административен ред с лишаване на книжката за 2 години и 2000 лева санкция при отвод от проби – и на пътя и в лабораория, в случай че няма ПТП.

В тези случаи, от 2023 година насам до наказване по Наказателен кодекс – до 6 месеца затвор, се стига, в случай че съответния лидер е наказван към този момент един път по ЗДвП и направи отвод при повторна инспекция.

Сега се предлага обаче, че в случай че има ПТП и отвод, то непосредствено се минава към наказателна отговорност.

Аргументите на вносителите за усилване на репресията в такива случаи е фактически скандалната статистика, съгласно която цели 9681 водачи са отказали проби за алкохол и за опиати. Прави усещане и, че над 60 на 100 от тези отводи са да се направи тест за опиати.

Депутатите оферират и дипломиран състав с тежки санкции, стигащи до пожизнен затвор.

При разнообразни хипотези на породени телесни повреди или гибел. И дейности на лидер при възможен предумисъл. Те ще се постановат, в случай че „ действието е осъществено в пияно положение или след приложимост на наркотични субстанции. Или техни аналози. Или лицето без медицински аргументи откаже да бъде тествано за алкохол и/или наркотични субстанции, или техните аналоз. Или от него е настъпила телесна щета или гибел на повече от едно лице. Или деецът е избягал от местопроизшествието. Или е управлявал, без да има нужната дееспособност, когато такава се изисква по закон. Както и след превишаване на позволената скорост в обитаемо място с повече от 50 км/ч. Или в случай че действието е осъществено след прекосяване на червен сигнал на светофарната уредба или на пешеходна пътека “.

Авторите на смяната аргументират всички предлагани промени с това, че през предходната година са станали 6983 тежки ПТП, при които са починали 524 души и са ранени други 9080 души. От които 1796 доста тежко. И въпреки че спрямо 2022 година през 2023 да са починали 7 души по-малко, то и тежките ПТП и ранените са повече.

 

Източник – Сега

Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР