25 интелигентни“ пешеходни пътеки ще бъдат инсталирани във Варна като

...
25 интелигентни“ пешеходни пътеки ще бъдат инсталирани във Варна като
Коментари Харесай

Умни зебри ще светват при поява на пешеходец

25 „ интелигентни “ пешеходни пътеки ще бъдат конфигурирани във Варна като част от втората фаза на плана за интегриран градски превоз на Варна.

„ Зебрите ” ще светят автоматизирано с бягаща светлина при появяването на минувач на пътното платно. Ефектът ще се реализира посредством система от сензори, вградени в пътната настилка. Такива " умни зебри " ще бъдат инсталирани на разнообразни места във Варна, изясни ръководителят на плана Биляна Якова.

Интелигентни системи за броене на транспортните средства пък ще бъдат сложени на светофарните уредби. Освен че ще наблюдават трафика, устройствата ще обезпечават опция за стартиране на „ зелена вълна ” за рейсовете и тролеите на Градски превоз, както и за коли със специфичен режим на придвижване.

Втората фаза на плана за интегриран градски превоз на Варна планува слагане на електронни осведомителни табла на още 100 спирки. 50 кръстовища пък ще бъдат оборудвани с бутони за незрящи. След натискането на бутона устройство ще алармира за прекосяване на хората в неравностойно положени, дружно със зелен сигнал на светофара.

Изпълнението на плана ще надгради ограниченията във връзка с интегрирания градски превоз на Варна и той да стане още по-ефективен, по-бърз, по-екологичен, с по=малко ползване на сила.

Втората фаза от плана за интегриран градски превоз във Варна е на стойност 37 млн. лева, като с част от тази сума ще бъдат закупени 15 нови рейса и ремонтирани съществени улици и булеварди. По някои от трасетата ще има и велоалеи.

Ще бъдат рехабилитирани булевардите „ Княз Борис I ” и Приморски (От Икономическия университет до ФК), бул. „ Осми Приморски полк (от бул. ”Левски ” до бул. ”Христо Смирненски ”), бул. ”Левски ” (от ул. ”Подвис ” до бул. ”Осми Приморски полк ”), бул. ”Съборни ” (между булевардите „ Владислав и „ Сливница ”), ул. „ Мара Тасева ” и булевардите „ Народни будители ” и „ Първи май ” в кв. „ Аспарухово ”, уточни Якова.

Проект " Интегриран градски превоз на Варна - втора фаза " цели надграждане на ограниченията във връзка с интегрирания градски превоз на Варна, с цел да стане той още по-ефективен, по-бърз и по-екологичен, с по-малко ползване на сила, както и да се подобрят опциите за различни форми на напредване в градски условия, чрез осъществяване на три допълващи се съставния елемент, част от Инвестиционната стратегия на Община Варна.

За осъществяването на плана, който е с дълготрайност 48 месеца, Община Варна ще си партнира с общинската транспортна компания " Градски превоз ". /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР