25 700 са българите, които ще вземат реалния размер на

...
25 700 са българите, които ще вземат реалния размер на
Коментари Харесай

Шефът на НОИ: Новият таван вдига парите на 25 700 пенсионери

25 700 са българите, които ще вземат действителния размер на пенсиите си, когато таванът стане 1440 лева от януари. Това заяви шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов. Така приходите на тези възрастни ще се усилят в резултат на повдигането на лимита, написа.

Иванов изясни, че сега действителният размер на пенсията за към 43 300 пенсионери е над тавана от 1200 лева и изплащаният размер е приравнен на тази стойност. Минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст става 300 лева от 1 януари. „ Увеличението от 20% визира освен пенсионерите с пенсия за застрахователен стаж и възраст, само че и тези с пенсия за инвалидност”, изясни шефът на Национален осигурителен институт.

Увеличение ще има и за получателите на наследствени пенсии, изчислени в най-малък размер. Към момента общият брой на пенсионерите, получаващи пенсия за трудова активност в най-малък размер, е към 687 000.

Прогнозите са, че към 1 януари техният брой ще приближи 1 000 000, доколкото има пенсионери, които в този момент получават пенсия над минималния размер за съответния тип, само че след нарастването размерът на техните пенсии ще остане под новия най-малък размер и те ще бъдат приравнени на него “, сподели още Ивайло Иванов.

Вчера общественият министър Деница Сачева регистрира, че понижават българите, за които е по-благоприятно включването на трите “златни години” преди 1997 година при пресмятане на пенсията им. В отговор на депутатско запитване тя сподели, че настоящата сега нова методика обезпечава по-високи пенсии за 70% от новите пенсионери.

В момента кандидат-пенсионерът може да избере по коя методика да се пресметна пенсията му. Изборът по коя методика да се пресметна пенсията ще продължи до края на 2021 година. Оценките демонстрират, че от смяната ще бъдат наранени не повече от 30 000 пенсионери, чиито пенсии са отпуснати след 31 декември 2021 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР