24chasa.bgСекунди след излитането на Конкорд от Париж към Ню Йорк

...
24chasa.bgСекунди след излитането на Конкорд от Париж към Ню Йорк
Коментари Харесай

Как парче метал, по-тънко от стотинка, причини катастрофата на Конкорд, в която загинаха 113 души

24chasa.bg

Секунди след излитането на " Конкорд " от Париж към Ню Йорк през юли 2000 година най-големият призрачен сън на всеки пасажер става действителност - крилото на самолета избухва в пламъци. 

Въпреки че възпламенилата се летателна машина съумява да се отлепи от земята, 2 минути по-късно пада от небето в 40-стаен хотел. Общо 113 души умират в големия пожар - всичките 100 пасажери, 9-членният екипаж, както и четирима почиващи в хотела.

Самолетът може да се придвижва с два пъти по-висока скорост от тази на звука и по този начин да прекоси дистанцията по въздух сред Париж и Ню Йорк за по-малко от 3 часа и половина.

Нов документален филм на английския " Канал 5 " споделя по какъв начин се е случила една от най-популярните произшествия в историята на авиацията.

Полет 4590 на " Еър Франс " се сблъсква с проблеми още при самото си политане. Диспечерът на въздушното движение Гил Логелин с смут следи от кула на летището по какъв начин пламъците обгръщат крилото на " Конкорд ", до момента в който набира скорост на пистата.

Той незабавно афишира паника и се свързва с водачите на самолета, с цел да ги уведоми. Но пилотът Кристиан Марти към този момент няма различен избор, с изключение на да излети, защото машината е набрала прекомерно огромна скорост, а и няма задоволително място, с цел да спре безвредно.

За да се влошат още повече нещата, в края на пистата " Конкорд " е покрай конфликт с " Боинг 747 ", който транспортира френския президент по това време Жак Ширак.

Само на 6,5 км от летището британката Алис Брукинг беседва по телефона със своята сестра от стаята си в хотел Les Relais Bleus в Гьонес. Около 15:44 часа самолетът се разрушава в стената на хотела и избухва.

" Последва жестока детонация. Видях по какъв начин стените в стаята ми се възпламениха, картините паднаха от стената, а телефонната връзка прекъсна. Веднага щом отворих вратата, бях изцяло обхваната от пламъците. Горещината беше феноменална ", споделя Алис.

 

Цялата обява ТУК

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР