24 май е празникът, който ни събира, той е безспорен.

...
24 май е празникът, който ни събира, той е безспорен.
Коментари Харесай

Десислава Алексиева, АБК: Книгата е най-добрия посланик на всяка култура

24 май е празникът, който ни събира, той е неоспорим. Това е още едно доказателство, че културата е това, което ни сплотява. Това сподели в ефира на Euronews PrimeTime ръководителят на Управителния съвет на Асоциация " Българска книга " Десислава Алексиева. Неслучайно преди да я има актуалната българска страна ние сме имали книжовно сдружение, това е предвестника на Българската академия на науките. Имало е и читалища, сподели още тя.
Винаги книгата е била в основата на това ние да се формираме като нация. Наградата „ Букър “, която Георги Господинов завоюва е голямо самопризнание, преди всичко за него, неговият гений и неизменност. Това обаче е и самопризнание, че книгата постоянно е най-хубавия дипломат на една просвета.
Десислава Алексиева показа, че е имала доста диалози с нейни сътрудници чужденци във връзка „ Времеубежище “ на Георги Господинов и съгласно тях това е една от най-вдъхновяващите и най-европейски книги, която всеки би следвало да прочете. За да може обаче българските създатели и техните творби да излязат на интернационалната сцена е належащо те да имат литературни сътрудници. Според нея в България има хора в региона на литературата и книгоиздаването, които са на международно равнище, само че е належащо да има и положителни държавни политики за развиване на гения им.
За страдание най-нечетящата група у нас са хората от 18 до 35 години – това са младежите, които сега търпят своето кариерно развиване, основават фамилии и ще имат деца. Битката е за тях, да ги върнем при магията на четенето, тъй като те ще възпитат идващите генерации и ние би трябвало да се погрижим за тях.
По думите на Десислава Алексиева вложенията в обучение и читаемост постоянно се възстановяват четирикратно.

Цялото изявление гледайте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР