24-годишна архитектка Кристияна Брънзалова иска да запази архитектурното наследство на

...
24-годишна архитектка Кристияна Брънзалова иска да запази архитектурното наследство на
Коментари Харесай

Млада архитектка иска да запази архитектурното наследство на няколко родопски села

24-годишна архитектка Кристияна Брънзалова желае да резервира архитектурното завещание на няколко родопски села. Кристияна приключва магистратура по архитектура в Политехническия университет в Милано. За дипломната работа по предмета " Архитектурен дизайн и презервация " курсът й би трябвало да придаде нов живот на две здания в планината – тогавашни колонии на италианската фашистка юноша. По време на една от ваканциите си у нас обаче Кристияна открива предизвикателство, което същински я въодушевява – изоставеното учебно заведение " Св. Св. Кирил и Методий " в село Хвойна. Училищата в селото са три, споделя тя и продължава:

Първото учебно заведение е на 160 години, дружно с църквата „ Пророк Илия “ е колективен монумент на културата от национално значение. Второто е строено към края на 19 век. Моята работа обаче е по най-новото, то е на проектант Боян Чинков, е разширено е и беше просто съвършения план за моята дипломна работа. Училището е на едно прелестно място. Сгради като тази могат да имат безусловно безчет функционалности, стига някой да ги огледа с други очи. Това, което аз съм предложила, е изнесен офис в планината, съответно в областта на ITспециалистите и архитектите.

Кристияна провежда благотворителен фолклорен фестивал – " Камък върху камък ще остане " – за набиране на средства за ремонт. 

Решението обаче за сходен ремонт би трябвало да бъде взето на равнище кметство.

В Община Чепеларе има 13 обитаеми места, като едно от тях е есело Хвойна – едно доста прелестно селце. Това учебно заведение се състои от три здания, от към 10 години не извършва функционалностите на учебно заведение. Като сграден фонд към община Чепеларе сега е в активите, които предстоят да бъдат продавани. Като такова ние не предвиждаме да правим поправки. Приветствам концепцията на Криси, сподели Славка Чакърова – кмет на община Чепелере .

Кристияна изясни, че фестивалът ще продължава да се организира, че фондацията няма желание да купува постройката, само че ще подкрепя такива обекти, като учебното заведение:

Не бяха включени безусловно никакви инвеститорски планове и нямаше никаква концепция за закупуване, просто по този начин – да не падне постройката.  

Още по тематиката можете да чуете от изявлението на Ирина Недева с Кристияна Брънзалова и Славка Чакърова 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР