24 души са загинали от домашно насилие в България през

...
24 души са загинали от домашно насилие в България през
Коментари Харесай

Нужни са държавни стандарти и обучени кадри в битката с домашното насилие

24 души са починали от домашно принуждение в България през миналата година

Около това се сплотиха водачи от неправителствения бранш от три регионални града и претендентите за народни представители от коалиция „ Продължаваме Промяната – Демократична България “.
24 души са починали от домашно принуждение в България през миналата година, а жертвите на похищения са хиляди, главно дами и деца.

Статистиката обгръща 2022 година и е на база данни, събрани от цивилен организации за протекция, защото в България няма обединен указател на потърпевшите. Проблемът продължава да е обвързван значително и с неналичието на ограничения за ясно регламентирана връзка сред институциите и неправителствения бранш, подготвени фрагменти и междинни звена към ведомствата.

През асоциация „ Деметра “ годишно минават към 900 души. С тях работят екипи за настаняване в предпазени жилища, дава им се обществена, психична и юридическа помощ. Успоредно с това се вършат и безплатни образования на експерти в другите структури и институции за различаване и работа с жертвите и насилниците.

За да има ефикасна предварителна защита и помощ обаче е необходим държавен стандарт, който да подсигурява съгласуваност и положително взаимоотношение сред всички ангажирани с казуса институции.

За това ще работят в 49-то Народно събрание претендентите за народни представители от коалиция „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ – Константин Бачийски, Даниела Божинова, Христо Симеонов и Ангел Симеонов.  
Те организираха среща с специалисти в битката против насилието от три регионални града.

Разговорите по проблематиката се състояха в първия и единствен динамично работещ в България „ Център за предварителна защита на насилието и престъпността “ в Бургас. Той е построен по немски модел преди близо 15 години напълно от дарения по концепция и самодейност на претендента за народен представител и някогашен зам.-министър на вътрешните работи, Ангел Симеонов.

Тогава измежду донорите са Федералната полиция на Германия, лидерът на листата - Константин Бачийски и други хора и организации, подкрепящи концепцията.  Покрай общата им благородна цел Бачийски и Симеонов към този момент 15 години работят за възстановяване на обществените услуги към уязвими групи от обществото. Те ще продължат напъните си и в идващия парламент и това беше причина двамата да предизвикват срещата с интензивно работещите организации по предварителна защита на насилието.  

Домакини на срещата бяха Диана Видева от борда на асоциация „ Деметра “, ръководителите на организацията за Бургас, София и Пловдив, както и ръководителят на Българска платформа към „ Европейско женско лоби “ – Илиана Балабанова, представители на Кризисните центрове в поддръжка на жертвите на домашно принуждение, в помощ на жертви на домашно принуждение, Център против трафик на хора и Гореща телефонна линия.
Всички участници се сплотиха към мнението, че е належащо час по-скоро да бъдат признати промени в Закона за отбрана от домашно принуждение и да се работи за политически решения, които да спомогнат за бърза и ефикасна връзка сред полиция, съд, прокуратура, здравно и обществено министерство и в тясно съдействие с неправителствения бранш, който досега е главната поредно работеща страна по казуса с насилието.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР