24 ЧасаЗа година възнагражденията са се увеличили с 12%Най-много продължават

...
24 ЧасаЗа година възнагражденията са се увеличили с 12%Най-много продължават
Коментари Харесай

Средната заплата 1260 лева, расте и на депутатите, но не е рекордна

24 Часа

За година възнагражденията са се нараснали с 12%

Най-много не престават да вземат програмистите, приблизително получават по 3053 лева месечно

Средната месечна работна заплата е достигнала до 1260 лева през второто тримесечие на годината, като се е нараснала с 4,3% по отношение на предходното. Това оповестява статистическият институт.

Най-голямо

нарастване

има при

производството и

разпределението

на електрическа

и топлинна

сила

и горива - 9,1%. Голямо повишаване има и при хотелиерството и ресторантьорството, както и в образованието - с по 7,3% нагоре.

В същото време обаче работещите в заведения за хранене и хотели остават най-нископлатени, като получават приблизително по 782 лева на месец. Следват заетите в строителството, които вземат приблизително 974 лева

Занимаващите се с произвеждане и систематизиране на сила са третите с най-високи заплати - 2048 лева приблизително на месец.

Преди тях са

финансисти и

застрахователи -

с по 2174 лева

На първо място по приходи съгласно данните на Национален статистически институт са заетите със основаване и разпространяване на информация и далекосъобщения, където е и секторът на осведомителните технологии. Там заплатите са приблизително 3053 лева месечно.

Средната месечна заплата нараства и на годишна база с 12%. Най-много по отношение на второто тримесечие на 2018 година се е вдигнала тази на заетите в други действия - със 17,3%, следват брокерите - с 16,5 на 100, и учителите - с 15,5%

Средната заплата в София е най-висока - 1730 лв., измежду първенците са Враца (1213), Стара Загора (1164) и Варна (1145). Най-ниска е в Благоевград - 800 лв., Видин (805), Хасково (862) и Кюстендил (870).

Възнагражденията на депутатите, министрите, премиера, президента и другите ръководещи също се усилват. Това е обвързано със междинната заплата в публичния бранш за последния месец от тримесечието. През юни тя е била 1252 лева, до момента в който през март - 1236 лева

След като умножим тази сума по три, се получава стартовата заплата на депутатите - това значи, че те към този момент получават 3756 лева Отделно народните представители вземат хонорари за участия в парламентарните комисии, класовете за прослужено време, доплащания за сътрудници и други разноски.

Президентът Румен Радев към този момент взема 7512 лева - колкото две депутатски заплати. Сумата е без добавките за стаж.



Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР