24 часа Записите на президента - от дело за доставки

...
24 часа Записите на президента - от дело за доставки
Коментари Харесай

Записите на президента, Втори дубъл - Явор Бахаров пак пиян зад волана

24 часа

Записите на президента - от дело за доставки на съоръжение за милиони за армията Разработката е на ДАНС, а материалите са отишли в спецпрокуратурата. " Разследването е с предмет и размер, разнообразни от показаното в медиите. Става дума за една компания, която е контрагент на Министерството на защитата (МО) и изобщо на въоръжените сили за разнообразни доставки за стотици милиони през годините ", заяви в изявление пред БНР основният прокурор Иван Гешев.

" Ако се върнете обратно в известията, ще се досетите коя е тя, тъй като са осъществени претърсвания в офисите ѝ ", добави той, само че не загатна името на компанията.

По-рано прокуратурата разгласи, че делото се води за незаконен сговор сред хора, наговорили се да правят закононарушения в страната и чужбина от май 2017 година насам.

Труд

Втори дубъл - Явор Бахаров отново пийнал зад кормилото

С брат му Захари през 2018 година, когато Явор получава премията Икар за роля в " Редки тъпанари ".

Актьорът Явор Бахаров, който към този момент има присъда за шофиране с алкохол, бе заловен за повторно пийнал зад кормилото.

Днес той излезе от ареста на полицията в Банско против 5000 лева гаранция. Заради новата издънка той има повдигнати две обвинявания от Районната прокуратура в Разлог. Едното е за шофиране след приложимост на алкохол в изискванията на повторност, защото артистът има към този момент присъда за същото нарушение. Второто обвиняване е за шофиране след приложимост на наркотични субстанции.

Монитор

Близо 5 милиона заплаща страната за прехрана на деца

Близо 5 милиона лв. заплаща страната на общините годишно за прехрана на малолетни деца, чиито родител не извършва заплащанията, избрани им от съда. За миналата 2019 година са изплатени 4 549 818 лв., сочат данните на Министерство на финансите. Тази сума е разпределена на близо 6 хиляди малолетни българчета.

Средният размер на присъдената прехрана за месец е в размер на 65 лв., а за 2018 година е бил 69 лв., излиза наяве още от предоставените данни в отговор на депутатско запитване на Георги Гьоков от Коалиция за България. Максималният размер, който се поставя за прехрана за месец, пък е 80 лв., като цифрата не се е променяла през последните няколко години. През 2013 година оптималната сума покривана от страната е била 60 лв., през 2014 година сумата е увеличена с 20 лв. и е станала 80 лева, като размерът и се е запазила в последните 5 години. Издръжка за минало време може да се търси най-вече за една година преди предявяването на желае. Всеки иск за прехрана се преглежда по реда на бързото произвеждане по Гражданския процесуален кодекс.

Сега

Талони за Национална лотария се продават, само че облаги не се изплащат

Обектите, в които се продават талони за двете частни
лотарии - Национална лотария и Лотария България, към този момент не изплащат облаги. Търговците са поставили предупредителни надписи, само че не престават да продават лъскавите билети.

Продължава и рекламата на частните
лотарии по малките екрани, откъдето валят обещания за още доста облаги.

В петък Народното събрание гласоподава дефинитивно измененията в Закона за
хазарта, с които се приключват лицензите на частните оператори на лотарийни игри. Този тип хазарт към този момент ще се предлага единствено от държавния състезателен тотализатор. Отнемането на лицензите за Национална лотария и Лотария България, става с влизането в действие на законовите промени, а това се чака през идната седмица.

Капитал дейли

Цената на електрическата енергия в България още веднъж е най-високата в Европа

Въпреки че е неделя и потреблението е на относително ниско равнище, през днешния ден България за следващ път от началото на 2020 година е пазарът с най-скъпа електрическа енергия. Постигната цена на енергийната борса е 63.18 евро за мегаватчас, което е в пъти повече от стойностите в Централна и Източна Европа.

Дума

Гешев вижда проблем в имунитета на президента, само че не и в контрола на основния прокурор

Главният прокурор Иван Гешев счита, че не би трябвало да има недосегаеми политици поради имунитет. Но не вижда смисъл от дебата, обвързван с възможен надзор над обвинител номер едно. Гешев даде пространно изявление за БНР, в което на няколко пъти акцентира, че прокуратурата си прави работата, че не се опасява да се меси в политиката и че няма недосегаеми за закона.

Той даде и детайлности към публикуваните записи с диалозите сред президента и ген. Цанко Стойков. От думите му стана ясно, че става въпрос за следствие на Специализираната прокуратура, обвързвано с " една компания, която е контрагент на Министерство на защитата за разнообразни доставки за стотици милиони през годините ".

Ако се върнете обратно в известията, ще се досетите коя е тя, тъй като са осъществени претърсвания в офисите ѝ. В хода на това следствие ДАНС в един миг са експлоатирали СРС, отвън наказателно произвеждане - не по искане на прокурор, изготвили са ВДС, решили са, че те са относими към това следствие, пратили са ги на наблюдаващите прокурори и те са ги включили към досъдебното произвеждане, обясни Гешев.

Стандарт

Караниколов: Ще има среща с бизнеса за тока

В този пик на политическото напрежение има и позитивни неща. Трябваше да се кажат някои неща и се споделиха. ГЕРБ не желае разделяне на институциите, вицепрезидентът Йотова също сподели, че не би трябвало да се самоизяждат институциите. Всичко друго е трябвало да стане. Коментарът направи в " Беновска пита " икономическият министър Емил Караниколов.

" Оценката по какъв начин работи едно държавно управление, ще я дадат гласоподавателите на изборите. Оттук нататък би трябвало да продължим да работим за жителите ", сподели още той.

Земя

Румен Радев: Аз на кой министър председател да имам вяра

На този, който предния ден сподели, че още декември месец е свалил доверието си от мен, или на този, който през вчерашния ден разгласи, че не води война с мен?

Импийчмънтът няма да изпълни язовирите, няма да изпълни и хладилниците на хората, няма да вдигне пенсиите, съобщи президентът

Импийчмънтът най-вече да изпълни площадите и да докара до финален провал на ръководството. Това разяснява пред публицисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос дали го тормози процедура по импийчмънт.

Държавният глава Румен Радев участва през вчерашния ден на представянето на разбора на подготовката във въоръжените сили и на войсковата работа в Българската войска през 2019 година в границите на годишната конференция на началника на защитата в София.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР