23 години, след като цяла България полудя по САЩ заради

...
23 години, след като цяла България полудя по САЩ заради
Коментари Харесай

Лудо американско тенис лято: Григор Димитров с първа Мастърс титла

23 години, откакто цяла България полудя по Съединени американски щати поради подвига на националния тим по футбол на Световното състезание през 1994 година, тенисът донесе нова спортна наслада. Най-добрият ни тенисист Григор Димитров съумя да завоюва най-значимата купа дотук в кариерата си, побеждавайки австралиеца Ник Кирьос с 2:0 сета – 6:3, 7:5, на финала на Мастърса в Синсинати. Това беше втора победа на Григор в два мача с Кирьос, а с триумфа той реализира още нещо доста значимо – купа без да загуби нито сет в конкуренцията!
Първи сет – 6:3
Мачът потегли типично за мъжки дуел – мощна игра на сервис и преимущество за този, който имаше началния удар. Учудващо Кирьос избра да посреща в първия гейм, откакто завоюва жребия, само че тъкмо австралиецът получи първия късмет за пробив в мача – при 2:2 гейма, когато Димитров направи две следващи двойни неточности от 15:30! Българинът се избави, откакто сподели неповторима отбрана от форхенд след мощен бекхенд по правата на Кирьос и не позволи закъснение.
Точно в петия гейм двамата към този момент демонстрираха спиращи дъха разигравания, с периодично повтаряне на плоски и сечени удари и по ъглите на корта, а Григор завоюва още едно такова в шестия гейм след цялостно разпъване и неспасяем удар по правата за 0:30. При 30:30 последва ново дълго разиграване и Кирьос сбърка от форхенд, давайки първи късмет за пробив на Димитров. И точката беше незабавно осъществена, след нова неточност на австралиеца от форхенд, който не можа да отиграе изострен ретур на нашето момче.
Драмата на сервис обаче продължи и в седмия гейм, като Григор направи двойна неточност, а по-късно нямаше шанс при форхенд противоположен диагонал, който се спря във филето на мрежата – точка за рибрейк. За благополучие, Кирьос не се възползва от шанса да играе на втори сервис на Димитров и сбърка от бекхенд в последвалото разиграване, а по-късно нашето момче взе идващите две точки, излизайки победител в следващо дълго разиграване при първата – 5:2! Авансът от един пробив се оказа задоволителен и Григор затвори сета с 6:3, след удобен сервис гейм, в който заби два аса и който завоюва на нула.
Втори сет – 7:5
Още при започване на втория сет феновете станаха очевидци на нова страхотна точка, при която Григор стигна до " невъзможни " топки, показвайки изключителна гъвкавост и превъртане, успявайки да отговори на къса топка на Кирьос с неспасяема контра къса.
Иначе сервисът още веднъж беше преобладаващият фактор, като чак при 3:3 гейма подаващият се изправи пред проблеми. Тогава, на начален удар на Кирьос, Григор още веднъж сподели страхотна отбрана и австралиецът най-после сбърка при ъпроуча си от форхенд – точка за пробив! Кирьос обаче отговори с ас, само че подъл ретур от бекхенд на Димитров кацна на линията и това значеше нов късмет за пробив за него! За страдание Кирьос още веднъж сервира безупречно и не даде никакъв късмет на Григор да върне топката в игра и измъкна гейма си.
При 5:5 гейма Димитров стигна до третата си опция да пробие в сета – след три двойни неточности на Кирьос от адвантидж полето. И този път триумфът стана факт – откакто нервите на Кирьос не устояха и той прати форхенда си надалеч в навън – пробив и опция за Григор да сервира за мача! И той се оправи, вземайки своето при втория си мачбол - най-сладкият трофей в кариерата на българина до момента!
Пълен репортаж от мача сред Григор Димитров и Ник Кирьос ВИЖТЕ В SPORTLIVE.BG.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР