222 търговски обекта, в които се предлагат за продажба месо

...
222 търговски обекта, в които се предлагат за продажба месо
Коментари Харесай

Откриха нарушения във везни за продажба на месо преди Коледа

222 търговски обекта, в които се оферират за продажба месо и месни артикули, са инспектирани от чиновници на Главна дирекция „ Метрологичен контрол “ (ГД МН) на Държавна организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН).

Инспекциите в навечерието на настъпващите Коледни и новогодишни празници са осъществени на територията на цялата страна . Обект на инспекциите са профилирани магазини за месо, както и щандове за продажба на месо и месни артикули в супермаркети и в огромни търговски вериги, оповестиха от организацията.

Инспекторите на ДАМТН са ревизирали за техническа редовност, вярна приложимост и сходство със законовите условия общо 301 бр. везни , употребявани за директна продажба на месо и месни артикули. За 11 от тях (3,6 % от проверените), е открито противоречие със законовите условия. Тези везни не са минали изискуемата годишна следваща инспекция за средства за премерване в приложимост, която се удостоверява с избраните за задачата знаци. Несъответстващите везни са спрени от приложимост до привеждането им в сходство с условията към тях. На употребилите ги търговци са издадени 8 бр. протокола със наложителни наставления. Съставени са и 8 акта за определяне на административни нарушавания на Закона за измерванията. При инспекциите не е открито потреблението на везни, неразрешени за измервания.



Анализът на резултатите от инспекциите в края на 2019 година сочи, че относително ниският % на откритите преди Коледа нарушавания се дължи на систематичната и целенасочена превантивна активност на инспекторите от ДАМТН през цялата година . От 1 януари 2019г. до 30 ноември 2019 година, чиновници на Групово дело МН на ДАМТН са направили инспекции в общо 3518 търговски обекта, на пазари и тържища на територията на цялата страна. Инспектирани са общо 5036 везни. За 536 бр. от тях (11 %) e открито, че не дават отговор на законовите условия. 92 бр. от тях са били неразрешени за комерсиална приложимост, 440 бр. са били без знаци от осъществена следваща инспекция на средства за премерване в приложимост, а 6 бр. са били механически неизправни.

Несъответстващите везни са спрени от приложимост с 290 формирани на търговците протоколи за наложителни наставления. За откритите нарушавания са формирани 423 бр. актове за определяне на административни нарушавания на Закона за измерванията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР