21 страни взеха участие в първото световното първенство по събиране

...
21 страни взеха участие в първото световното първенство по събиране
Коментари Харесай

В Токио се проведе първото световно първенство по събиране на смет

21 страни взеха присъединяване в първото международното състезание по събиране на боклук, което се организира в японската столица Токио. Нестандартният спорт е фиктивен от японеца Кеничи Мамицука преди 15 години и се назовава спогоми - от думите " спорт " и " гоми ", което на японски значи отпадък.


Мамицука показа, че да види реализирането на първото международно състезание по спогоми е " сбъдната фантазия " и че спортът има още по-големи упоритости. " Ако се образуват национални спогоми асоциации, тогава нашият спорт може да се трансформира в демонстративно събитие на Олимпийските игри. Целта ни е да има надпревари по спогоми в 50 страни до 2030 година ", сподели той.

Въоръжени с ръкавици, железни щипки и чували, тимовете от по трима състезатели трябваше да обиколят регион от към 5 квадратни километра в регион Шибуя в Токио, с цел да съберат допустимо най-вече боклук. Отборите имат по 45 минути за събиране на отпадък и още 20 за неговото подбиране. Точки се получават на база количеството и типа отпадък, а дребни боклуци като фасове носят максимален резултат.


Макар че за любимец бе определян отборът на Франция, защото и тримата състезатели на " петлите " се занимават професионално със сметосъбиране, победител стана тимът на Англия, който събра 57 кг отпадък.

" Улиците на Токио са относително чисти и надпреварата тук е по-трудно, в сравнение с у дома ", показа представителят на Южна Африка Филип Луис де Фробервил, който смята, че спогоми е изключително подобаващ спорт за възпитаници. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР