21 Май Първа копка на новата модерна сграда на института

...
21 Май Първа копка на новата модерна сграда на института
Коментари Харесай

Стартира изграждането на модерната сграда на институт GATE

21 Май
Първа копка на новата съвременна постройка на института GATE бе направена на 20 май на особено събитие в кампуса на СУ " Св. Кл. Охридски " зад Факултета по математика и информатика (ФМИ). За откриването на строителството на новата 4-етажна постройка, която ще има обща разгъната повърхност от над 600 кв. метра, участва целият екип на института GATE, в това число неговият шеф проф. Силвия Илиева, проф. Николай Денков, министър на образованието и науката, Константин Павлов, кмет на регион Лозенец и проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ " Св. Климент Охридски ".

Самата постройка ще бъде издигната с всички ограничения за енергийна успеваемост, в това число посредством пасивни високоефективни ограждащи детайли, като фасадите са решени в стъкло и материал, който имитира дърво. Центърът ще разполага и с дейна енергийно-ефективна система за отопление и изстудяване. В постройката ще бъдат ситуирани иновационни лаборатории, зали за презентации и отворени пространства за срещи и полемики, като модерни софтуерни решения ще разрешават подвижност и многофункционалност по време на употреба. Научните проучвания в института GATE (олеми данни в интерес на интелигентното общество) са проведени в четири стратегически приложни области - Градове на бъдещето, Интелигентно държавно управление, Умна промишленост и Дигитално опазване на здравето.

Сградата ще бъде ситуирана в кампуса на СУ " Св. Климент Охридски " сред факултетите по математика и информатика (ФМИ), физика (ФзФ) и химия и фармация (ФХФ), и още два центъра, финансирани по Оперативна програма " Наука и обучение за образован напредък " - Центърът за върхови достижения УНИТе и Националния център по мехатроника и чисти технологии. Освен за откривателите на института GATE, новата постройка ще бъде отворена за студенти и сътрудници за демонстрации, изпробване и тестване на нови технологии и решения, както и за семинари и събития.

 Проф. Силвия Илиева, шеф на Института GATE
Проф. Силвия Илиева, шеф на Института GATE

" Това е най-подходящото място за основаването на Научен парк на Софийския университет ", съобщи проф. Силвия Илиева, шеф на институт GATE. " Нашата задача като откриватели е да превърнем института в мост сред науката, държавното управление и промишлеността, да допринесем за повишение на качеството на живота на хората посредством проучванията и мултидисциплинарните планове, по които работим. Целта ни е да сътворяваме нова изследователска просвета, с цел да дадем опция на младите откриватели да се развиват и да реализират научните си упоритости в страната и да мотивираме връщането на повече български откриватели от чужбина. Сградата е първа стъпка в построяването на националната изследователска инфраструктура в региона на огромните данни и изкуствения разсъдък, която ще събере тези наши желания. Тя ще бъде домът на института и откривателите в нея ще работят в интерес на обществото, благодарение на актуалните постижения на науката и технологиите ", добави проф. Илиева.

" В актуалния динамичен и натоварен свят е доста значимо научните достижения да бъдат забележими по света, с цел да бъдат потребни на хората. Да бъдат изграждани същински научни центрове, в които десетки учени да преследват едни и същи цели и да работят по свързани задания, с цел да могат да се конкурират с сътрудниците си по света. В идващите няколко месеца ще създадем всичко допустимо, с цел да притеглим сътрудници от България и чужбина, тъй че да създадем научната активност на страната още веднъж водеща в света ", съобщи при откриването проф. Николай Денков, министър на образованието и науката.

Специално приветствие оправи наживо и доктор Мануел Алейшо от Генералната дирекция за научни проучвания и нововъведения на Европейската комисия. " Този план е резултат от интензивно съдействие и доста старания, а постройката не е неговото начало. Институтът GATE има към този момент няколко години зад тила си и продължава да пораства с помощта на напъните на доста хора както в България, по този начин и тук в Европейската комисия. Впечатляващо е освен постигнатото досега, само че и това, че институтът GATE събира две институции - СУ " Св. Климент Охридски " и шведският Chalmers University. Това партньорство е извънредно значимо и имам вяра, че демонстрира метода, по който вложенията в научни проучвания водят до напредък и възстановяване на върховите достижения. Проекти като този демонстрират какво значи Европа и каква е нейната задача ", съобщи доктор Алейшо.

След старта на плана през 2018 година до момента институт GATE е съумял да притегли финансирания от национални и интернационалните планове, които надвишават плануваното над два пъти. Привлечените откриватели са с 15% над заложените по плана, а институтът е почнал и два значими пилотни плана в приложните области " Градове на бъдещето " ( " Цифров двойник на града " ) и " Дигитално опазване на здравето " ( " Цифрово моделиране на пациенти с когнитивни нарушавания " ).

" СУ " Св. Климент Охридски " постоянно е подтикнал развиването на научните проучвания и за нас е горделивост това, което постигнахме в последните години в региона на науката, с помощта на множеството огромни планове. Сферата, в която институт GATE се развива, е извънредно значима. Доскоро сходни центрове съществуваха единствено в Западна Европа, само че в този момент с бързи темпове компенсираме това - резултатът за първите 3 години от съществуването на института е забележим. Поздравления на целия екип, поисквам триумф на бъдещите действия и се надявам, че тази постройка ще бъде причина за още по-голям интерес към активността на GATE ", сподели проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ " Св. Климент Охридски.

 Проф. Илиева и кметът на регион Лозенец Константин Павлов
Проф. Илиева и кметът на регион Лозенец Константин Павлов

" С този институт България ще бъде сложена на научната карта на Европа и аз съм извънредно благополучен, че ще имаме опцията да вземаме решения основани на данни. Институт GATE е и причина за младежите да останат и да градят бъдещето си в България. Още повече се веселя, че тъкмо в регион Лозенец ще се появи едно модерно място, отговарящо на най-високите международни стандарти. Това може да е образец по какъв начин би трябвало да наподобява една градска среда, която да продължим да разширяваме, с цел да се трансформира София в това, което би трябвало да бъде ", сподели Константин Павлов, кмет на регион Лозенец.

Сградата на Институра GATE
е с кубична форма с идентични по мярка фасади, проектирани по отношение на ревюто - с повече материал от изток, юг и запад и повече остъкляване от север. Има четири надземни и едно подземно равнище, свързани с асансьор и вътрешна стълба с естествено горно осветяване. На покрива на постройката се разполага открита тераса за отдих и размисъл. Фоайето сплотява в общ размер първо и второ равнище - отворени пространства за срещи и полемики. Вдясно от основното предверие се разполага многофункционална зала с потенциал от 120 души, където ще бъдат провеждани събития и конференции.

На равнище партер се разполагат две огромни зали, едната е зала за визуализации със обилни по мярка екрани и съоръжение за виртуалната действителност. Другата огромна зала е с презентационна цел - за нововъведения и новости в областта на осведомителните технологии. На второ равнище се намира отворено пространство - общ размер с основното предверие. Освен него там се обитават две зали за образования и конферентни срещи, както и едно отворено пространство за работа.

На трето и четвърто равнище са ситуирани разнообразни по мярка пространства за научни проучвания, съобразени с потребностите на института. Всички пространства и работни места са с естествено осветяване, като в същото време за отбрана от прегряване се планува компактен подпрозоречен парапет, като по този метод се обезпечава осветеност там, където е нужна - на работната повърхност. На покрива се разполага тераса, място за отдих и срещи, където откривателите могат да излязат и да се любуват на парковата среда с взор към целия кампус.

Сградата ще бъде оборудвана със датчици и сензори за събиране на данни като част от лабораторията за града. Това ще даде опция на учените да опитват върху интеграцията на модели с друга гранулираност, каквито са цифровите модели на обособените здания, и цифровите модели на градовете като цялостна екосистема.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР