21 елитни атлети ще атакуват върховите постижения на маратона на

...
21 елитни атлети ще атакуват върховите постижения на маратона на
Коментари Харесай

21 елитни атлети атакуват рекордите на маратона на София тази неделя

21 елитни спортисти ще нападат върховите достижения на маратона на София тази неделя. Юбилейното 40-о издание на най-мащабното и известно спортно събитие на столицата събира на старт общо над 5000 бегачи от рекордните като брой 57 страни в другите дистанции и възрастови групи.

В класическия маратон до момента присъединяване са удостоверили 10 мъже и четири дами, представители на фамозните школи в дългите бягания от Кения, Мароко, Етиопия, Руанда и други При мъжете впечатлява кениецът Дънкан Коеч, който бе първенец в София през 2021 година и победител във Варна през 2020 година Той идва с авторитетните 2.07:53 ч. като персонален връх от Кьолн 2012 година, а тази пролет има 2.20 ч. за десетото място в Тайланд. На старт ще забележим още неговите сънародници Хосеа Кипкембой (личен връх 2.10:40 ч.), Маню Киплагат (2.12:09 ч. от Дълът, Минесота), Хосеа Тувей (2.14:47 ч. от Касел, Германия) и Езикиел Кипкорир, който с 2.19:39 ч. завоюва сребро на Маратон Стара Загора тази пролет.

Мароканската школа ще е показана от Чакиб Латраше и получилия неотдавна френски паспорт Алаа Хриуд (2.15:45 ч. от Рен 2021 г.). За Руанда ще бяга спечелилият от Стара Загора през 2021 година Жан Баптис Симукека (с персонален връх 2.17:14 ч. от Реджо Емилия), а за Етиопия Джима Мулу (2.18:27 ч. от Дебно, Полша).

При дамите от Кения идват Хелен Кимутай (личен връх 2.25:53 ч. от Хамбург) и Глейдис Бивот (2.26:33 ч. от Сиена 2021). На старт ще забележим още етиопката Синтайехо Кибебо (2.26:30 ч. от Милано тази година) и представителката на Руанда и вицешампионка от София 2018 Клементайн Маканданга (с персонален връх 2.28:00 ч. от Флоренция предходната година).

Рекордите на новото трасе на софийския маратон са от 2020 година: 2.13:02 ч. на мароканеца Радуан Нуини и 2.28:38 ч. на кенийката Джебет Наом, която тогава усъвършенства и върха на маратона.

В полумаратона също ще забележим изтъкнати представители на водещата кенийска школа в дългите бягания – Алберт Кипкорир Тонуи (личен връх 62:54 мин. от Пардубице) и Лабат Черийот при мъжете, както и добре известната у нас Рут Матебо - двукратна последна победителка в българската верига маратони, двукратна шампионка в София (2017 и 2018) и трикратна във Варна (2017, 2018 и 2019), дружно с Ребека Чепквемой и Рут Мбата (личен връх 71:30 мин. от Загреб) при дамите

" Над 4000 са записалите се за дистанциите 10, 21 и 42.195 км до момента. Късни поръчки ще се одобряват от през днешния ден до събота в Рейс офиса на маратона в МАРАТОН ЕКСПО 2023 в зоната на старт-финала в Градската градина пред Народния спектакъл, а настрана чакаме над 1000 да започват по 5-километровото разстояние, “ съобщи изтъкнатия ни маратонец Даниел Дуков, състезателен шеф на маратона.

Юбилейното 40-о издание на едно от най-мащабните и известни у нас спортни събития ще бъде с изменен всеобщ старт. За първи път уредниците включват в програмата на маратона тичане на 5 км. Дистанцията е пробна и в случай че се утвърди от стартиралите в нея, от идната година ще стане спортна, с което се цели повече спортисти да изпитат тръпката от конкуренцията в огромните атлетически събития. Досега известните като FUN RUN всеобщи бягания бяха на 3 км, като тази конкуренция бе възобновена в София предходната есен след две годишно спиране поради пандемията.

Останалите дистанции на софийския маратон се резервират както до момента със старт-финал още веднъж на площад " Александър I Батенберг ". Първи тъкмо в 9.30 ч. ще потеглят " класическите “ маратонци на 42.195 км, в 9.45 ч. е стартът на полумаратона на 21 км, в 10.00 ч. потеглят бегачите на 10 км Garmin RUN, в 10.15 ч. е всеобщият старт FIB RUN и незабавно по-късно този на хората с трансплантации. Отново по трасето ще потеглят и участниците от Паракидс, които подкрепят хората със характерни потребности и тези в инвалидни колички.

До момента са записани участници от 57 страни, измежду тях представители на Сан Марино, Колумбия, Тайланд и други Общо чужденците са над 900, множеството от тях на 21 км и на 10 км, Досега са регистрирани и 1200 бегачи от 36 корпоративни поръчки, които стават все по-популярни като " тиймбилдинг начинания.



Спазва се традицията да се уголемяват обществените дела на маратона. Веднага след всеобщия старт по трасето ще потеглят и хората с трансплантации с съпътстващите ги медицински лица, както и участниците от Паракидс, които подкрепят хората със характерни потребности и тези в инвалидни колички. Организаторите на маратона осигуриха сумата 3500 лева, за закупуването на нова дейна количка за 6-годишния Емил Бориславов Делчев, който е със спина бифида. Същевременно ще се събират средства за благотворителната идея и по време на регистрацията в рейсофиса на маратона.

Общият награден фонд е над 65 000 лева, спечелилите при мъжете и при дамите в огромния маратон ще получат по 3000 евро, с награди ще бъдат отличени най-бързите в трите спортни дистанции и при ветераните в класическия маратон. Ще има и специфични бонуси за най-предно класиралите се родни спортисти.

С голям интерес се чака и специфичната " Арка на спечелилия “, която ще бъде построена в зоната на старт/финала. По традиция през целия ден пред нея участници и фенове се фотографират за спомен, вършат се селфита и се събират подписи от героите на маратона. Организатори на събитието са Столична Община, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Асоциация " Спорт в свободното време “.

И тази година маратонът е част от самодейност " София – европейска столица на спорта “. Всеки стартирал ще получи лимитирана тениска с неповторимо хубав дизайн и с марката на маратона, както и раничка, а сполучливо приключилите главните дистанции ще бъдат отличени с елегантен незабравим орден като спомен от присъединяване в събитието – тази година той е със стилизирано изображение на Народното събрание. Организаторите молят за схващане, че част от булевардите и улиците ще бъдат затворени в неделния ден, детайлности са оповестени във всички осведомителни канали на Столична община.

За поредна година маратона на София е номиниран с " Роад автобус етикет “(Бронзов етикет), като е включен в календара на WA – Световната атлетика и в календара на AIMS - Асоциацията на дълги шосейни бягания като пълновръстен член за 2023 година

Проявата получи 5 звезди за качество на конкуренцията от влиятелната " Running For All “ – Европейската асоциация за всеобщи шосейни бягания. Софийският маратон е с място в програмата на Wanda Age Group World Ranking - Ванда Световна ранглиста за възрастови групи като квалификационно съревнование за международното състезание по маратон за ветерани.

Българска национална телевизия 3 ще излъчи маратона на София онлайн!





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР