21 572 400 куб. м вода има в захранващия Перник

...
21 572 400 куб. м вода има в захранващия Перник
Коментари Харесай

Язовир „Студена“ е почти пълен до максимума

21 572 400 куб. м вода има в захранващия Перник язовир „ Студена “, което е покрай неговия най-много. Това заяви на днешното задание на Общинския съвет шефът на локалното ВиК Борислав Иванов.

Миналата година по това време равнището на водоема беше на сериозни равнища, което докара до невиждана рецесия и месеци, в които миньорският град беше на режим. Стигна се до спешно водоснабдяване през София, а поради цялата обстановка „ избухнала “ безусловно незабавно след локалния избор, с обвиняване се снабди в това време отстраненият екоминистър Нено Димов.

Към момента Министерство на околната среда и водите позволява 1,7 млн. кубични метра разход на месец, а през октомври са източени с 400 000 кубика по-малко, уточни Иванов. По думите му в последните месеци разходът на вода от язовира е намалял с към 100 л/сек и сега е 548 л/сек. Това се дължи главно на сменени водопроводи и осъществени спешни поправки.

Към Топлоелектрическа централа " Република " и " Стомана Индъстри " се подават по 30 л/сек.

Прогнозата на ВиК-Перник е месечната консумация за питейно-битови потребности от язовира да бъде по 1 600 000 куб. м или 19 200 000 куб.м. за година.

Борислав Иванов заяви, че Министерство на околната среда и водите е оповестило социална поръчка за плана за водния цикъл на Перник. Очаква се до края на годината да бъде определен реализатор, а през 2021 година да стартира същинската реализация на плана.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР