2023 г. отбелязва 40 години от момента, в който траш

...
2023 г. отбелязва 40 години от момента, в който траш
Коментари Харесай

9 рок и метъл банди, които се сформират, защото други се разпадат

2023 година отбелязва 40 години от момента, в който траш метъл героите Megadeth публично се образуват като тайфа, отпред с емблематичния фронтмен (и основател на групата) Дейв Мъстейн. Всъщност, знае се, че музикалният път на Мъстейн стартира в Metallica. Той е назначен за китарист от Ларс Улрих през 1982 година, само че единствено година по-късно е скандално уволнен (или безусловно изритан) поради бурния си характер.

Но колкото и афектиран да е от случилото се, както нееднократно е споменавал, Дейв Мъстейн бързо се съвзема и взема решение да направи лична група. Така, през 1983 година се появява Megadeth, която с днешна дата е една от най-успешните метъл банди. Историята за основаването на Megadeth предизвика Loud Wire да създадат селекция на девет групи, които са се образували, тъй като заради някаква причина други са се разпаднали.

Led Zeppelin (1968 г.)

Когато The Yardbirds се разпадат, Джими Пейдж реформира нова версия на групата, само че с Робърт Плант, Джон Бонъм и Джон Пол Джоунс. Първоначално те са под псевдонима The New Yardbirds, преди да сменят името си на Led Zeppelin. Ако The Yardbirds не се беше разпаднала в края на 60-те години на предишния век, една от най-големите и авторитетни рок групи на всички времена може би в никакъв случай нямаше да съществува и жанрът евентуално щеше да е напълно друг през днешния ден.

Whitesnake (1978 г.)

Дейвид Ковърдейл основава Whitesnake през 1978 година след разпадането на Deep Purple, което е резултат от промени в състава и проблеми със зависимостта, които оказват въздействие върху динамичността на групата. Whitesnake са към момента дружно след повече от четири десетилетия, с общо 13 албума зад тила си. Ковърдейл е единственият непрекъснат член от основаването им, само че все пак те са наложителна част от хард рок сцената през 80-те години.
 Black Sabbath, Asking Alexandria, Slipknot - три от най-откачените истории на метъл банди по време на турне
3 от най-откачените истории на метъл банди

Шеметни години по време на турнета

New Order (1980 г.)

Питър Хук, Бърнард Съмнър и Стивън Морис преди този момент са дружно в Joy Division, само че групата се разпада, откакто артистът Иън Къртис се самоубива през 1980 година Триото музиканти вземат решение да продължат и основават New Order през същата година, като Съмнър поема вокалите. Те издават 10 албума и са дружно и до през днешния ден.

Pearl Jam (1990 г.)

Mother Love Bone може и да не са били известни в интернационален мащаб, когато съществуваха като група, само че те са във напредък на локалната музикална сцена в Сиатъл в края на 80-те години. Славата им обаче е прекратена, когато фронтменът Андрю Ууд почива през 1990 година и множеството от членовете поемат по разнообразни пътища, вместо да се опитат да го заменят.

Джеф Амент и Стоун Госард в последна сметка се причисляват към членовете на Soundgarden Крис Корнел и Мат Камерън, както и към сътрудника локален китарист Майк Маккреди, за непряк план, наименуван Temple of the Dog, който издава едноименен трибют албум, отдаден на Ууд. По това време Амент, Госард и Маккреди образуват друга група, наречена Mookie Blaylock, която включва роденият в Сан Диего Еди Ведър като вокал. Те, несъмнено, по-късно трансформират името си на Pearl Jam.

Необходима е покруса, с цел да се образува Pearl Jam, само че в случай че събитията не се бяха развили по метода, по който се развиха, в никакъв случай нямаше да чуем Ten и всички други невероятни издания, които пуснаха.

Foo Fighters (1994 г.)

Foo Fighters са различен образец за сполучлива група, случила се вследствие на покруса. Дейв Грол свири на барабани за солидните сиатълски пънк-рокери Nirvana през първата половина на 90-те години, до момента в който фронтменът Кърт Кобейн умира от самоубийство през април 1994 година Грол се захваща с музиката още по-сериозно, с цел да премине през тези ужасяващи времена.

Първоначално той прави независим план и записва първия албум напълно самичък. В последна сметка набира някои външни музиканти, които стават публични членове на групата, и от този момент Foo Fighters са рокендрол машина. Разбира се, бъдещето за тях може би е малко неразбираемо към момента, след преждевременната гибел на Тейлър Хокинс при започване на 2022 година, само че без значение от това, тяхното завещание е наложителна част от жанра от близо три десетилетия.

Queens of the Stone Age (1996 г.)

Преди Джош Хом да основе Queens of the Stone Age през 1996 година, той е в Kyuss, която се образува през 1987 година и се разпада през 1995 година, откакто издават четири албума дружно. Между двете групи Хом свири за малко в Screaming Trees, а по-късно, когато основа новата си група, в началото я назовава Gamma Ray. Queens of the Stone Age издават седем албума, като последният In Times New Roman...от е 2023 година Хом е единственият непрекъснат член на групата от самото й основаване.

Това ли са най-великите метъл песни на всички времена

Ето какво споделя списание Rolling Stone по въпроса

Audioslave (2001 г.)
 Снимка 445396

Soundgarden и Rage Against the Machine основават доста друга музика през 90-те, само че все пак и двете банди са извънредно значими за десетилетието. Audioslave, която се образува през 2001 година след разпадането на Rage и Soundgarden, беше безусловно велика група (струва ни се и незадоволително оценена), която на процедура включваше тримата музиканти от Rage Against the Machine - Том Морело, Брад Уилк и Тим Комърфорд и с фронтмен Крис Корнел (Soundgarden) вместо Зак де ла Роча.

Групата направи три невероятни албума, които звучат и до през днешния ден във всяка уважаваща себе си радиостанция ( " Audioslave " - 2002 година, " Out Of Exile " - 2005 година и " Revelations " - 2006 г.). След 10 години пауза Audioslave въпреки всичко се събраха за огромен концерт в Лос Анджелис против избирането на Доналд Тръмп за президент на Съединени американски щати преди години. За страдание, Крис Корнел се обеси на 17 май 2017 година в Детройт.

Goathore (1997 г.)

Acid Bath са метъл тайфа, дейна в Ню Орлиънс от началото доникъде на 90-те години, до момента в който басистът Оди Питре умира в автомобилна злополука през януари 1997 година Вокалистът и китарист Сами Дует работи по непряк план с барабанист на име Зак Нолан от 91 година, който те назовават Killgore. Но след неизбежния завършек на Acid Bath, Дует мести фокуса си върху този непряк план и те трансформират името му на Goatwhor.

Damageplan (2003 г.)

Даръл Ланс Абът образува групата Pantera през 1981 година дружно с брат си барабаниста Вини Пол. Групата става известна след излизането на албума Cowboys from Hell, който се смята за учредител на груув метъла. Pantera не развива активност от 2001 година и дефинитивно се разпада през 2003 година след дългогодишни спорове с вокалиста Фил Анселмо и неговата привързаност към опиати.
 Black Sabbath, Metallica и Judas Priest - най-великите метъл албуми на всички времена
Най-великите метъл албуми на всички времена

Ето по какъв начин наподобява топ 10

Братя Абът вземат решение да основат нова група - Damageplan, която е сходна по жанр на Pantera. На 10 февруари 2004 година излиза първия албум на групата - New Found Power, който си остава и техен финален.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР