2023-а ще е най-лошата година за винарството от шест десетилетия

...
2023-а ще е най-лошата година за винарството от шест десетилетия
Коментари Харесай

Производството на вино е намаляло рязко. Ще поскъпне ли то?

2023-а ще е най-лошата година за винарството от шест десетилетия насам, най-малко що се отнася до размера на производството. Той ще възлиза едвам на към 244 милиона хектолитра, което е със седем % под миналогодишните индикатори и е най-ниското равнище от 1961 година насам. Прогнозата е на Международната организация по лозата и виното (OIV).

Силен удар по винопроизводителите в Южното полукълбо

" Този отрицателен сюжет е обвързван със значителното редуциране на размерите на производството в огромните страни винопроизводителки и в двете полукълба ", разясняват от централата на OIV в Дижон. Организацията е основана през 2001 година и през днешния ден в нея членуват 50 страни.

От неподходящите климатични условия най-вече са потърпевши производителите в Южното полукълбо. В Австралия, Аржентина, Бразилия, Чили и Южна Африка реколтата, респективно и производството, са намалели с между 10 и 30 %, оповестяват от OIV. В Европа най-голям спад се регистрира в Италия, Испания и Гърция.

" Само в Съединени американски щати и в някои страни от Европейски Съюз, като да вземем за пример Германия, Португалия и Румъния, климатичните условия бяха удобни, които разреши да бъде създаден междинен размер или даже по-висок от междинното “, прецизират специалистите от Дижон. Въпреки това в Европейски Съюз като цяло размерът на производството ще се окаже с осем % по-нисък от междинните количества за последните пет години, гласят предварителните оценки.

Франция още веднъж ще е отличник

Това се дължи значително на неприятната годишна продукция в Италия. Страната през тази година евентуално ще създаде единствено 44 милиона хектолитра вино. Това ще е с 14 % по-малко от предходната година и най-ниското равнище от времената на извънредно слабата годишна продукция през 2017 година. Така Италия ще загуби мястото си на международен водач в бранша, отбелязва организация " Ройтерс ", и още веднъж ще го отстъпи на Франция, която от девет години не е била най-големият винопроизводител. При нея размерът може да се окаже малко по-висок от междинния за последните пет години.

Аржентина е един от водещите производители на вино в света, само че и е измежду страните, които най-вече страдат от по-малките реколти.Снимка: Andres Larrovere/AFP

Испания ще удържи третото място, въпреки там производството да е спаднало с 14 % до най-ниското си равнище в последните 20 години. Както испанските, по този начин и италианските винопроизводители най-вече пострадаха тази година в Европа от климатичните аномалии - както от продължителните засушавания, по този начин и от изобилните превалявания, довели до нараснала мокрота и до разпространението на плесен по лозята.

Накратко: промените в световния климат, съпроводени с интервали на суша и на поройни дъждове, на нетипични горещини, както и прекомерно ранни и прекомерно късни слани, се отразяват от ден на ден както на европейското, по този начин и на международното винопроизводство.

Тазгодишният спад в действителност може да възвърне салдото

Според OIV в Германия тази година ще бъдат създадени към девет милиона хектолитра вино, което ще е малко повече, в сравнение с през 2022 година. В Европа Германия с нейните 13 винарски района се подрежда четвърто място измежду огромните производители. В световен мащаб е едвам на девета позиция пред Португалия, отстъпвайки и на Съединени американски щати, Австралия, Чили, Аржентина и Южна Африка.

Винопроизводителите от Южното полукълбо са измежду най-големите снабдители на международния пазар, заради което техните проблеми през тази година неизбежно ще доведат до редуциране на световното предложение, респективно - и до евентуален растеж в цените.

OIV по традиция се въздържа от ценови прогнози. Но немската организация ДПА от своя страна отбелязва, че в бранша напоследък е било следено свръхпроизводство на вино и на другите континенти са били насъбрани ресурси, тъй че сегашният спад в производството " би могъл да възвърне равновесието на международния пазар ".

Срещу възможното повишаване приказва и това, че търсенето на вино в международен мащаб понижава, което е обвързвано с общата наклонност за здравословен метод на живот и съответното по-скептично отношение към алкохола. В Германия да вземем за пример използването на чист алкохол на глава от популацията през последните 40 години е намаляла доста, разгласи неотдавна държавното управление в отговор на депутатски въпрос. 

***

Вижте и това видео: 

Турция: производителите на вино се борят за традициите си

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР