2022 г. започна с надежда за край на пандемията от

...
2022 г. започна с надежда за край на пандемията от
Коментари Харесай

С далновидни стратегически решения Чайкафарма осигури непрекъснат достъп до терапиите на 2 милиона българи по време на пандемията

2022 година стартира с вяра за завършек на пандемията от COVID-19, а светът изпрати втора поредна година с нараснали упования към фармацевтичната промишленост. Научният прогрес докара до имунизирането с най-малко една доза на 75,2% от популацията в Европа (или над 340 млн. души към края на март 2022 г.). Въпреки това, непрекъснатото мутиране на вируса сложи медицинския и фармацевтичния отрасъл в непрекъснато търсене на приспособено лекуване за всеки нов вид.

Масовият боязън от заразяване докара до занемаряване на значими признаци при незабавни положения (инфаркти, инсулти) и липса на регулярен медицински надзор върху положението на хронично болните. Много от пациентите отлагаха визитата си при доктор и постоянно стигаха до болница по неотложност в животозастрашаващо положение.

Пандемията открои и проблемите в неналичието на предвидимост и достъп до лекарства в страната. Затруднено бе снабдяването с съществени първични материали (активни вещества) за фармацевтичното произвеждане, а внезапното покачване в търсенето на медикаменти предизвика регулярни дефицити на цели групи артикули в аптечната мрежа.

В този подтекст, още преди първия световен локдаун, екипът на " Чайкафарма Висококачествените Лекарства " АД изготви тактика за деяние в невижданата обстановка, дефинирайки три съществени провокации.

Първата задача бе обезпечаването на главен набор от лекарства за противопоставяне на вируса. В началото на пандемията, когато към момента нямаше одобрени протоколи за лекуване, Чайкафарма, като единствен производител на цефалоспорини в страната, даде на българските лекари лечебни решения за посрещане на първите две талази. В изискванията на стеснен достъп до здравните заведения това бе от основно значение за ограничение на затрудненията от инфекцията и опазване живота на пациентите.

Втората задача бе да се подсигурява непрекъснатостта на производството и обезпечаването на лечения за хронично болните пациенти с ежемесечни прескрипции - за над 1,5 млн. души в страната. Обострените вследствие на прекараната зараза хронични болести в още по-голяма степен изискваха навременна диагностика и точно медикаментозно лекуване. Последните проучвания демонстрираха голям брой дълготрайни отрицателни резултати върху здравния статус на преболедувалите COVID-19 (т.нар. " Пост-ковид синдром " ), изключително при тези групи пациенти.

Третата задача бе обвързвана с деликатен разбор на постъпващите данни от клинични изследвания, ориентирани към пре-профилиране на добре познати в международната процедура молекули към лечения, ефикасни и при лекуване на COVID-19. В къси периоди бе осъществено родно произвеждане на хидроксихлорохин сулфат за профилактичен банкет от лица в рискови групи, изложени на огромен вирусен товар, и домашно лекуване на леки форми.

Повишената консумация на медикаменти от разнообразни лечебни групи се резервира, като за календарната 2021 година Чайкафарма още веднъж записва 10% растеж на продажбите. Основните определящи фактори за непрекъснатия позитивен тренд на развиване на компанията през годините са непрекъснатото софтуерно надграждане и разширение на продуктовото портфолио. Към края на март 2022 година и за шеста поредна година Чайкафарма е най-голямата обществена компания на Българската фондова борса с пазарна капитализация от над 1 284 млн.

В разследване на осъществените през 2021 година вложения, компанията разшири индустриалните си благоприятни условия с софтуерно ново капсулно произвеждане и апаратура за изсъхнало гранулиране. Въведена е в употреба нова високопродуктивна опаковъчна линия за първично и вторично пакетиране. Дългогодишните снабдители на първични материали са измежду водещите европейски производители, като това подсигурява цялостно сходство с условията на положителната индустриална процедура (Good Manufacturing Practice).

В развой на регистрация са нови лекарства за лекуване на диабет, подагра, болести на простатата, антитромботици. Само по така наречен децентрализирана процедура (DCP) сега са в ход регистрации на 10 продукта в 6 до 15 разнообразни страни от Европейски Съюз, което покрива лечебните потребности на все по-застаряващото европейско население и уголемява наличието на компанията на нови европейски пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР