2021 г. ще бъде запомненa с този успех. Tова беше

...
2021 г. ще бъде запомненa с този успех. Tова беше
Коментари Харесай

Първият Bitcoin ETF вече е на пазара. Какво следва

" 2021 година ще бъде запомненa с този триумф. " Tова беше първият коментар на изпълнителния шеф на Proshares Майкъл Сапир, откакто на 19 октомври компанията, профилирана в ръководство на борсово търгувани фондове, пусна първия американски ETF във фючърси на биткойн - ProShares Bitcoin Strategy ETF (борсов тикер BITO). Цели 8 години това беше едно от най-чаканите събития за криптоентусиастите. Лансирането на борсов фонд в криптовалута в Съединени американски щати с " безмълвното " единодушие на финансовия регулатор (виж карето) е основен миг за преобразяване на бранша в мейнстрийм. В момента всеки с достъп до ETF пазара в Съединени американски щати ще може елементарно да има експозиция в биткойн по остарелия обичаен метод - инвестиция в акция. Това е допустимо и посредством платформи от България.

Множество вложители с неспокойствие чакаха стартирането на ETF, обвързван с биткойн, след години на старания за стартирането му ", разяснява Сапир. А самостоятелните вложители бяха едни от най дейните, което направи и дебюта на BITO рекорден за ETF по равнище на набраните средства за ден - над 1 милиарда $. Очакванията са зелената светлина за BITO да докара до взрив на борсово търгувани фондове в крипто, като това ще докара до позитиви, само че и до някои проблеми пред тях. В момента на опашката за утвърждение на крипто ETF в Съединени американски щати чакат над 10 продукта, още предходната седмица беше утвърден и вторият подобен. Според разнообразни оценки обаче фючърсният пазар за биткойн ще отеснее за толкоз доста фондове, а вложителите в ETF ще имат дискаунт в доходността по отношение на спот пазара, т.е. тези, които са заложили на борсов фонд, покриващ крипто, ще печелят по-малко по отношение на директна инвестиция в базовия актив. Един от първите забележими резултати на огромната конкуренция към този момент е забележим - смачкване на таксите. " Брутална война при таксите ", разяснява Financial TImes.
Конкуренцията не чака
Мениджърската такса, която събира BITO, е 0.95%, което значи, че на 1000 вложени $ ще се събират 9.5 $ за ръководещото сдружение. Само 24 часа откакто се появи първият крипто ETF в Съединени американски щати, стана ясно, че до края на седмицата ще стартира търговия и втори фонд. Valkyrie Bitcoin Strategy ETF (с тикър BTF) стартира да се предлага на тържищата в петък на 22 октомври. Фондът получи позволение от SEC в сряда вечерта, а Nasdaq удостовери листването на другия ден с уведомление до вложителите. Таксата за него също е 0.95%. Истинският напън ще пристигна и от ETF-a на Vaneck, който залага на такса 0.65%, толкоз вземат и множеството фондове, търгувани в Европа. Към момента най-евтиният ETF в крипто - CI Galaxy Bitcoin ETF, беше 0.4%, показва FT.
Част от криптофондовете, които се чака да залеят пазара. Автор: Капитал Източник: SEC
" Светът съобщи, че има вяра в биткойна като средство за предпазване на стойност. Хората към момента излагат упорити причини против него, само че всяка банка, която познаваме, построява канали за вложения и търговия с криптовалута, 14 компании чакат реда си за биткойн ETF в SEC, множеството софтуерни компании вграждат биткойн в портфейла и интерфейса си. Да мислим, че ще имаме по-малко хора, вярващи в биткойн, не е разумно ", споделя Майкъл Новограц, съосновател и основен изпълнителен шеф, Galaxy Digital Holdings, в разбор на Goldman Sachs.
Разрив в доходността
Не всички обаче са положително настроени към крипто ETF-ите, които влагат във фючърси на биткойн, вместо да купуват действително монетата. Според Тайрън Рос, основен изпълнителен шеф на Onramp Invest, която дава технология за ръководство на криптоактиви за финансови съветници, актуалните крипто ETF-и не са подобаващи за вложителите, които не схващат борсово търгуваните фондове или фючърсите. " Мисля, че главното нещо, което би трябвало да разберете, е, че не купувате същински биткойни ", споделя Рос пред CNBC. Борсов фонд за биткойн фючърси наблюдава контракти, които спекулират с бъдещата цена на цифровия актив, а не с настоящата или " спот " цената на самата криптовалута. В резултат на това цените на ETF и биткойн може да не корелират придвижванията си.

През предходната година доходността на биткойн фючърсите е приблизително 8.4% по-ниска от доходността на биткойн на спот пазара, споделя Чарли Морис, създател и основен капиталов шеф на ByteTree Asset Management, пред WSJ. Това значи, че един вложител във фючърсен ETF ще печели 91.60 $ годишно преди такси за всеки 100 $ облаги, действително направени от криптовалутата. Разликата сред двата актива се усилва с покачването на волатилността. На 21 октомври да вземем за пример разликата сред фючърсите и биткойн е 17%, прибавя Морис, което значи, че вложителите във фючърсен фонд ще завоюват едвам 83 $ за всеки 100 $ облаги от биткойни.
Капитал - брой 43 От съвместен в борсово търгува фонд
Бумът на борсовите фондове и ниските им такси към този момент принудиха най-големия съвместен фонд в биткойн в Съединени американски щати - този на Grayscale, да разгласи, въпреки и с принуда, че желае да стане ETF. Таксата му до момента беше 2%, само че с цел да получи утвърждение, сигурно тя би трябвало да падне. Тъй като SEC не утвърждава фондове, които влагат непосредствено в биткойн, да се търгуват на американските тържища, а търсене от вложителите действително има, се появиха хедж фондове и капиталови мениджъри, които оферират услугите си на извънборсовите пазари (OTC), които са по-слабо контролирани, нисколиквидни и по-рискови. Една от най-големите компании в този бранш е точно Grayscale. Американската компания предлага няколко фонда, които влагат непосредствено в криптовалути и се търгуват като акции и борсови фондове, само че единствено на OTC. Според последния доклад на компанията компанията разполага с над 600 хиляди биткойн в портфейла си (близо 40 милиарда към актуалните цени).

" Всички наши артикули са пасивни, дълготрайни средства, които се влагат непосредствено в посочения цифров актив. Така че инвестиция от 100 $ в Grayscale Bitcoin Trust е подкрепена от биткойни на стойност 100 $, които се купуват на пазара и по-късно се съхраняват в хардуерен портфейл с дипломиран настойник, който е фидуциар според банковите закони на щата Ню Йорк и който също по този начин застрахова активите ", разяснява Майкъл Зоненшайн, изпълнителен шеф на Grayscale пред Goldman Sachs.

Дали вложителите ще предпочетат крипто ETF-и, затворени криптофондове или даже акции на биткойн добиващи компании, остава времето да покаже. За доста от криптоманиаците самата цел на криптовалутите, а точно децентрализацията и демократизацията на финансите, се губи в процеса на традиционализиране на един актив. Едно е ясно - ползата към криптовалутите е на рекордни равнища и скоро това надали ще се промени. Което пък ще се трансферира в доходността, което надали би разсърдило критиците на мейнстрийма.
Борбата с регулатора и неговите притесненияМинават дълги години до появяването на първия обичаен фонд на американските пазари, който да даде на вложителите си експозиция към криптовалути. Камерън и Тайлър Уинкълвос, близнаците, известни с присъединяване си във Фейсбук, подадоха първото заявление за Bitcoin ETF през 2013 година и до последно, през октомври тази година, Комисията по скъпи бумаги и тържища (SEC) отхвърляше или отлагаше решението си във времето, като регулаторите се позоваваха на опасения от всякакво естество, от евентуалното манипулиране на цените, през проблемите с валидиране на собствеността върху монетите, държани от фондовете, до комплицираната регулация и голямата волатилност.Всичко се промени през август, когато шефът на SEC Гари Генслър съобщи, че би предпочел фондовете, които не влагат непосредствено в криптовалути, а такива, които купуват биткойн фючърси от чикагската борса (CME). Според регулаторите по този начин фондовете влизат в регулаторна рамка според закон от 40-те години на предишния век. Промяната на настроенията провокира поток от поръчки за фондове, свързани с биткойн фючърси. Близо дузина са компаниите, които са подали документи за биткойн ETF (виж таблицата), само че не всички дават отговор на изискванията на комисията все още.Въпреки че не беше от първите компании, които заявиха желанията си за сходен фонд, ProShares първа съумя да пусне своя капиталов артикул на пазарите, откакто употребява времето, с цел да се напасне по отношение на желанията на комисията. Американската компания разгласи, че ще пусне фонда си в търговия, в случай че SEC не се възпротиви във времеви период от няколко дни - нещо, което комисията не направи и това се одобри за безмълвно единодушие.
" 2021 година ще бъде запомненa с този триумф. " Tова беше първият коментар на изпълнителния шеф на Proshares Майкъл Сапир, откакто на 19 октомври компанията, профилирана в ръководство на борсово търгувани фондове, пусна първия американски ETF във фючърси на биткойн - ProShares Bitcoin Strategy ETF (борсов тикер BITO). Цели 8 години това беше едно от най-чаканите събития за криптоентусиастите. Лансирането на борсов фонд в криптовалута в Съединени американски щати с " безмълвното " единодушие на финансовия регулатор (виж карето) е основен миг за преобразяване на бранша в мейнстрийм. В момента всеки с достъп до ETF пазара в Съединени американски щати ще може елементарно да има експозиция в биткойн по остарелия обичаен метод - инвестиция в акция. Това е допустимо и посредством платформи от България. Множество вложители с неспокойствие чакаха стартирането на ETF, обвързван с биткойн, след години на старания за стартирането му ", разяснява Сапир. А самостоятелните вложители бяха едни от най дейните, което направи и дебюта на BITO рекорден за ETF по равнище на набраните средства за ден - над 1 милиарда $. Очакванията са зелената светлина за BITO да докара до взрив на борсово търгувани фондове в крипто, като това ще докара до позитиви, само че и до някои проблеми пред тях. В момента на опашката за утвърждение на крипто ETF в Съединени американски щати чакат над 10 продукта, още предходната седмица беше утвърден и вторият подобен. Според разнообразни оценки обаче фючърсният пазар за биткойн ще отеснее за толкоз доста фондове, а вложителите в ETF ще имат дискаунт в доходността по отношение на спот пазара, т.е. тези, които са заложили на борсов фонд, покриващ крипто, ще печелят по-малко по отношение на директна инвестиция в базовия актив. Един от първите забележими резултати на огромната конкуренция към този момент е забележим - смачкване на таксите. " Брутална война при таксите ", разяснява Financial TImes.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Инвестиции
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР