2021 г. дойде с обещания за надежда - ваксината срещу

...
2021 г. дойде с обещания за надежда - ваксината срещу
Коментари Харесай

Здраве между избори

2021 година пристигна с обещания за вяра - имунизацията против КОВИД-19. За България още не бе заглъхнало ехото от превозването на първите дози в бус за салами, само че българинът и това преглътна с " Всяко знамение за три дни ". А здравният министър Костадин Ангелов ни съпостави с Австралия, Канада, Съединени американски щати, където ваксини били превозени с коли за сладолед и риба. Щом споделя...

Заредиха се среднощни и утринни бдения на министър, заместници, шефове на организации, гарнирани с мощно медийно наличие по летищните терминали в очакване и посрещане на следващите дози. Здравният министър се похвали с " двойно повече излекувани от инфектираните ". Общопрактикуващите лекари най-накрая имаха право да дават посоки за ПСР проби.

След следващ случай в планината пристигна и следващата димка за здравна авиация - шумно бе оповестено пазаруването на един медицински хеликоптер и преоборудването на четири " Кугър " -а в коли за спешна помощ. Очаквано, нескопосаният план с големи разноски и ниска успеваемост заглъхна.

Докато властта уверяваше, че ще има задоволително ваксини, се оказа, че компанията, от която е поръчала най-вече, орязва доставките си. Разгневен, пред камери и микрофони, здравният министър изкрещя към същата компания:

" Искаме ваксини, не вежливост и учтивост "

Тогава стана ясно, че България се е отказала преди време от полагащите ѝ се по квота от Европейски Съюз дози. Изплашеният от гафа министър председател хитро запя първи глас в хора на шестте членки на Европейски Съюз, недоволстващи против разпределението на ваксини.

Националният проект за имунизация бе нарушен, а недобросъвестните - шумно санкционирани. Бяха пуснати зелени коридори за имунизиране, след това бяха спрени краткотрайно, до доставката на нови количества. Пак потеглиха, отново стопираха... Хитруванията на властта на дребно предстоящо доведоха до отлив на искащи, а страната ни трайно завладя последното място в Европейски Съюз и ЕИП по имунизации против КОВИД-19 и се задържа на едни от първите места по смъртност. Националният проект, вместо да подчертава на възрастните, както бе в цивилизованите страни, даде преимущество на гледачите на норки. Властта, стремяща се да си подсигури идните избори, на 1 март стартира да разпуска така и така нестрогите противоепидемични ограничения.

Е-здравеопазването ли избърза, България ли закъсня

Хвалбите към електронното здравно досие, пристигнало след е-направлението и е-рецептата, чакани повече от 15 години, извършиха медийното пространство за малко и най-много с гафовете. И през днешния ден - към година по-късно, те остават някак функционално не напълно налични. Е, най-малко има някакво начало във входа към цивилизацията.

Докато осведомителният поток, ловко направляван от властта, прескачаше сред имунизациите и електронното досие, следващата КОВИД-вълна отнесе хиляди българи от разнообразни възрасти. Мнозина починаха дни след изписване от болница като " излекувани от КОВИД-19 " и бяха регистрирани като умряли от инфаркт, инсулт, рак и прочие, изкривявайки статистиката. Бойко Борисов разформирова Националния действен щаб, който така и така му пречеше от месеци...

Докато сякаш всичко бе " под надзор ", лекари се сбиха за ваксини за пациентите си. Едва ли някой бе повярвал на проф. Ангелов, че " в случай че имаме задоволително ваксини, до края на юни 70% от популацията в страната може да е имунизирано ". Ваксини има, само че даже в средата на август едвам 18% от пълнолетното население на страната бе изцяло имунизирано.

След гафовете на ГЕРБ, опитите на служебния кабинет да върне доверието във имунизациите посредством осведомителни акции останаха нечути, не оказа помощ и томболата с часовници. Числата попариха оптимизма и на служебния министър Стойчо Кацаров: " Ако продължим със настоящия ритъм на имунизация, след 2 месеца ще сме обхванали 80% от хората над 60 година с най-малко една доза ваксина против КОВИД-19 - това е реалистичната цел ", сподели той на 17 юни. Само че на 13 декември изцяло имунизирани са 34,2% от българите над 60 година

Националният проект за справяне с пандемията от SARS-CoV-2 трябваше да обезпечи предвидимост в ръководството ѝ, само че и той не преодоля насъбрания към предходната власт негативизъм.

Европейският зелен документ и летният спад на случаите дадоха глътка въздух и мнозина не помниха за пандемията. Но тя не ги не помни. Към средата на декември умрелите единствено от КОВИД-19 са над 29 700! Между другото, към 31 декември 2020 година Силистра е с 30 169 поданици, а Разград - с 29 399!

Болници, лекари, сестри продължиха да се въртят в центрофугата на системата и правеха каквото им иде отръки, с цел да лекуват заболели и да избавят живот. Обърна се внимание и на специализантите.

А изборите се редуваха.

Лекарства изчезваха от аптеките и се показваха след медиен звук. Кой знае за какво бе подминато предлагането на Министерство на здравеопазването от август за понижаване на Данък добавена стойност на медикаментите от 20 на 5%.

Създаде се нова дирекция в Министерство на здравеопазването - за правата на пациентите. Д-р Кацаров години представляваше ползите на пациентите като началник на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето (ЦЗПЗ).

Кадрови рокади

Служебният екип на Министерство на здравеопазването опита да постави завършек на цяла епоха в Правителствена болница, почнала от 1998 година с директорстването на проф. Любомир Спасов. Нарушенията в трансплантациите в болница " Лозенец " бяха една от аргументите за промяна на управлението ѝ. През 2011 година ЦЗПЗ оповести, че болничното заведение не дава отговор на настоящата нормативна уредба за осъществяване на този тип интервенции. Тогава абсурдът небрежно бе потулен...

Сагата с Правителствена болница се преплете с тази за Национална детска болница в последните дни на служебния кабинет. Иначе концепцията за Националната детска болница още е... концепция. Но дали детското опазване на здравето се свежда единствено до болничната постройка? А инсталация, съоръжение? И най-най-важното - лекари, сестри и други медицински и здравни чиновници? А те са в голям дефицит.

Не безпочвен звук подвигнаха и кадровите рокади в Александровска болница, чийто някогашен началник бе последният здравен министър от ГЕРБ. Проверки в " Пирогов " също откриха нарушавания и доведоха до промяна на управлението. Някой ще потърси ли сметка на тези шефове? И двамата са към този момент депутати.

Позакъснелият зелен документ за вход в публични места леко " дръпна " имунизациите против КОВИД-19, въпреки че не отлепи страната от дъното. Изискването за документа обаче отвори и вратите към търсенето на имитации. Трябва ли да имаме вяра на всеки без маска, който твърди, че е " имунизиран "?

Затихва следващата КОВИД-вълна и към този момент забравихме октомври с препълнените отделения, дефицита на инсталация за кислородолечение, на респиратори, на интензивни кревати...

Старият спор с тестването на учениците (единственият вероятен метод подрастващите да са присъствено на училище) освен кръстоса шпагите на родители с министерства, само че и докара инспекция от КПКОНПИ на Министерство на здравеопазването за процедурата по пазаруването на тестванията.

А керванът се влачи...

Освен шумотевицата към еднодневките, в българското опазване на здравето кой знае какво не се промени и в последната година. Както и в предходните десетилетия. Профилактиката отново остана единствено на думи. Например Националната стратегия за предварителна защита и надзор на туберкулозата 2021-2025 година на процедура е " копи пейст " от предходната - за 2017-2020 година Сменени са цифри, с цел да подхождат на условията, само че в текстовете даже правописът не е поправен ( " Да се понижи смъртността от туберкулоза със 75% през 2025 година " - в програмата за 2021-25 година, и " Да се понижи смъртността от туберкулоза с 40% през 2025 година " - за 2017-2020 г.). Подобно е ситуацията с програмата за ХИВ и полово излъчени заболявания (СПИ), за хроничните незаразни заболявания и прочие Служебният екип на Министерство на здравеопазването се регистрира, че са определени реализатори за действия по предварителна защита на ХИВ и СПИ измежду рисковите групи през 2021 година, доставени са консумативи за проучване на туберкулоза, осъществени са дейности по други стратегии. Подписана е декларация за осъществяване на европейския проект за битка с инсулта, а упоритостта на Министерство на здравеопазването е тези произшествия да бъдат понижени с 10%...

Отчита се спад на злокачествените заболявания, само че дали е действителен? Трудно е да се каже при отсъствието на раков указател. Макар заболяемостта от рак у нас да е много по-ниска от тази в страните в Европейски Съюз, смъртността се приближава до междинната на 27-те. А това значи липса на профилактика, незадоволителна диагностика, проблем с обезпечаването на дейно лекуване. Подобно е ситуацията и с останалите обществено значими заболявания.

Трансплантациите остават проблем на пациентите и на лекарите им. До средата на декември са направени 48 интервенции за присаждане на органи. През 2014 и 2015 година бяха по 74 или 78 годишно. Иначе над 1020 души още чакат животоспасяващата интервенция.

И тази година не бе подмината тематиката с диагностично-свързаните групи. У нас тази концепция води началото си от 1993 година И не едно държавно управление се упражнява, само че действителността и може би нечии ползи бързо охлаждаха ентусиазма на следващите " родители " на реанимираната концепция. Само подготовката за реализирането й в други страни е вземала години.

2021 година оставя друг привкус у всекиго. 2022 година идва с нови очаквания, че е взета поука от предишното. Промените в опазването на здравето са витално значими. Остава да стартират в действителност.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР