2020 година все още не е приключила, но вече успя

...
2020 година все още не е приключила, но вече успя
Коментари Харесай

Известен икономист със смразяващи предсказания за ваксината и най-богатия човек в света

2020 година към момента не е завършила, само че към този момент съумя да разбие всички международни проекти и прогнози. Финансови анализатори я назовават "най-лошата в историята " и се опасяват да вършат каквито и да било за бъдещето. Въпреки стресовата и неизяснена конюнктура, има смелчаци, които се нагърбват с гадаенето, написа "Стандарт ".

Един от тях е Стийн Якобсън, основен икономист в датската Saxo Bank. Всяка година той избира 10, на пръв взор невероятни събития (най-вече свързани с икономиката) и дава прочит какво би се случило, в случай че те фактически се случат. В края на 2020 година Якобсън не изневери на себе се и даде прогнозите си, за първи път във формата на видео връзка.

Предсказанията на Якобсън се сбъдват рядко, само че финансистът не се отчайва, тъй като главната му цел е да мине оттатък нормалното и да огледа към света от нов ъгъл.

През миналите години той предвижда, че Тесла да поеме контрола над Епъл, позволи раздробяване на телевизионния колос Netflix и английската лира, предизвести за излизането на Унгария от Европейския съюз, появяването на нова аварийна валута и даже допусна, че ще победи на изборите в Америка Елизабет Уорън. Предсказванията му са прекомерно смели, с цел да се трансфорат в истина, само че действителността от време на време надминава всички мечти.

Меча услуга

В края на 2020 година целият свят чака имунизацията против ковид, а с нея икономическото възобновяване. Новините за сполучливото клинично тестване на лекарството към този момент внезапно повишиха показателите на тържищата. Появата на имунизацията обаче може да сътвори неправилни упования и да изиграе неприятна смешка, предизвестява Якобсън.

Според него скоро след имунизиране на по-голямата част от популацията, ще се откри, че страните са прекалили с ограниченията за поддръжка на засегнатите браншове. Субсидиите и вливането на свърхликвидност в банковите системи в последна сметка ще доведат до прегряване на националните стопански системи: изкуствено повишеното търсене ще форсира инфлацията.

След като безработицата в развитите страни се върне на нивото преди рецесията за рекордно време, държавните управления ще би трябвало да покачат данъчните ставки. Това ще се окаже пагубно за доста отслабени компании, доста от тях ще банкрутират. Губещи ще бъдат и вложителите, вложили в скъпи бумаги.

Безос стъпва в Кипър

Основната договорка за 2021 година, съгласно Якобсън, ще бъде направена от компанията на най-богатия човек на света - Джеф Безос Amazon. Този път тя ще успее да "купи " цяла страна, а точно Кипър.

Страната, която десетилетия наред привличаше непознат капитал с ниски налози, при започване на новия век бе принудена да се съобщи под напън от Брюксел. Присъедини се към Европейския съюз, само че не загуби вяра да се върне към старите дни. Сега Никозия има всички аргументи за оптимизъм, тъй като пред очите й е образеца на Ирландия.

Формално двете страни имат една и съща ставка на корпоративния налог от 12,5 %, само че ирландските управляващи дадоха на най-големите компании специфични условия за дълго време. Най-яркият образец за това е Apple, който употребява ставка под 1 %, което стана допустимо посредством скрито съглашение с държавното управление и скица с фиктивна централа на локалните отдели на Аpple.

Сега консултантите на Amazon са подготвени да разработят сходен данъчен режим за Кипър, а локалните управляващи и жителите ще се радват да получат единствено дял, въпреки и нищожен, от големите облаги на Безос, като обезпечат щабквартира на компанията.

Взаимноизгодното съдействие обаче няма да продължи дълго, тъй като е малко евентуално европейските регулатори да харесат това. Те ще нападат уверено освен Аmazon, само че и други софтуерни корпорации, дръзнали да си показват Европейски Съюз като сцена за спомагателните им свръхпечалби.

Това може обостри в допълнение главния спор в международната стопанска система през последните години - съперничеството сред Брюксел и Вашингтон за налога върху приходите на цифровите компании, чиито доходи са извънредно сложни за следене.

За тези, които търгуват на фондовата борса, икономистът поучава да продават акции на Amazon и нейните съществени съперници в упованието на бъдещото им намаление.

Франция закъсва

Докато Кипър се готви да се съгласи с изискванията на най-големия онлайн магазин в света, една доста по-просперираща европейска страна - Франция, ще се приближи до опасността за неспособност да погасява отговорности към кредиторите.

Още преди пандемията, френският народен дълг бе един от най-големите в Европейския съюз, на трето място след италианския и гръцкия. Очаква се през 2021 година той да доближи 120% от Брутният вътрешен продукт, което ще докара до вълна от банкрути на огромни компании. Дори поддръжката и гаранциите на държавното управление няма да оказват помощ за обслужване на заеми, които са прекомерно скъпи заради ниския рейтинг.

За да се предотврати срутва на втората европейска стопанска система, Германия ще би трябвало да бъде бърза. Якобсън не посочи по какъв начин тъкмо ще се случи това. Според него Германия ще купи надзор (или единствено големи) дялове в главните френски компании и банки. Същото ще бъде направено от Европейския съюз в лицето на Европейската комисия.

Валутна гражданска война в Китай

В Азия се чака валутна гражданска война: Китай ще стартира фундаментално ново средство за заплащане - блокчейн, основана цифрова версия на юана. Пекин просто няма различен избор, защото 80 % от всички транзакции в страната към този момент се правят в непарична форма, основно посредством платежната система Alipay и куриера WeChat.

Електронните платежни средства (DCEP) ще би трябвало да се трансфорат в пълноценна аварийна валута (което допуска необятно потребление при интернационалните плащания) и съперник на $.

Това обаче мъчно ще стане, тъй като макар възходящата роля на китайската стопанска система, прекомерно малко юанови заплащания към момента се правят в света, а в подтекста на продължаващата комерсиална война (която новоизбраният президент Джо Байдън отхвърли да спре), ще бъде доста мъчно на Пекин да се обърне наклонността.

Големите вложения в технологии от огромните софтуерни компании и обществените мрежи ще бъдат плодотворни. Водещи американски и европейски медии ще основат обща мрежа за блокчейн, която ще ревизира достоверността на информацията преди публикуването.

Такава стъпка ще увеличи доверието на публиката и ще спре многочислените операции от политици и деятели.

Друга гражданска война ще се състои в енергийния бранш.

Благодарение на технологиите за изкуствен интелект, учените ще завършват плана за термоядрен реактор с 20-кратно нарастване на мощността.

Устройството ще бъде най-големият пробив в промишлеността от основаването на първите нуклеарни реактори и ще обезпечи на човечеството евтината и безвредна сила, нужна за поддържане на световния напредък.

Неравенството ще се усили

Според икономистът през 2021 година международната стопанска система ще претърпи фундаментални промени. Напредъкът в технологиите и изключително на изкуствения разсъдък ще остави доста хора по света без работа и в допълнение ще усили неравенството. Правителствата ще стартират да вкарват безусловни съществени приходи, както към този момент направи Финландия, само че това няма да спре криминализирането на цели области, изключително в покрайнините.

Масовият преход към отдалечена работа и покупки в интернет ще остави пустещи офиси и търговски пространства. Строителните компании ще бъдат в сложна обстановка и ще замразят плановете. В тази обстановка, жителите на мегаполисите ще стартират да се движат в провинцията, и градовете ще стартират да се изпразват.

Анализаторът е уверен, че 2021 година ще бъде повратна година за по-слабите стопански системи, а главният фактор в триумфа им ще бъде повсеместна високоскоростна интернет връзка.

Тя ще понижи цената на връзката и ще обезпечи достъп до обучение, като в това време ще разреши по-лесно и по-бързо да се ръководи бизнеса.

Тази година сподели, че международната стопанска система се развива непредсказуемо и даже най-смелите догатки са неправилни, а действителните закани идват оттова, откъдето не се чакаха. Въпреки това прогнози, като тези на Якобсън, дават късмет да погледнем на света от високоироко и да обърнем внимание на личните си недостатъци.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР