2012 г. - Министър-председателят Бойко Борисов, премиерът и министър на

...
2012 г. - Министър-председателят Бойко Борисов, премиерът и министър на
Коментари Харесай

Виртуални мостове към виртуално бъдеще

2012 година - Министър-председателят Бойко Борисов, министър председателят и министър на външните работи на Катар шейх Хамад бин Джасем бин Джабер Ал Тани в ляво и премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган в дясно преди началото на днешната си среща в резиденция " Евксиноград " край Варна.

© Спас Спасов [от архива] Помните ли срещата на Бойко Борисов с катарския министър председател Хамад бин Джабер ал Тани и турския министър председател Реджеп Ердоган във Варна през май 2012 година? Най-вероятно не. Много вода изтече от първия мандат на Борисов. На срещата той триумфално излезе и разгласи, че Катар, Турция и България ще " прекроят транспортната карта на Европа ". Двете страни щели да финансират пътя Русе - Свиленград на стойност сред 1.5 и 2 милиарда лева Разговорите, изясни Борисов тогава, стартират още същата седмица.

Седем години по-късно някои неща са разнообразни. Ердоган да вземем за пример към този момент е президент, а Ал Тани към този момент не е министър председател. Борисов обаче и в този момент е същият, а Русе - Свиленград още не съществува даже на хартия. Причината: българската страна организира изследвания, откри, че няма трафик, опита да притегли катарците, те пък се отхвърлиха въобще да финансират плана, а Ердоган просто се отдръпна от него. Пътната карта на Европа беше прекроена, само че от китайците, които почнаха да строят огромни планове през Гърция и Западните Балкани.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Хубаво е да мислим за тази история, когато министър председателят за следващ път афишира с лека ръка първи копки на огромен план - този път трети мост на Дунава, над Свищов. Не тъй като в тази ситуация ще стане нещо грандиозно - за моста по този начин или другояче към този момент няма обществени пари, най-вече няколко проучвания да глътнат няколко десетки хиляди лв. и напразни очаквания да съживят замиращия дунавски град.

А тъй като демонстрират метода, по който продължава да се мисли за инфраструктурата, плановете и бъдещето тук: на парче, по време на срещи с камери, като фанфари преди избори или на мрачно с разпределяне на поръчки. Така се появиха и големи китайски вложения, автомагистрала " Черно море ", бърз трен до Видин, автомагистрала до Македония, продължава да се появява и изчезва АЕЦ " Белене ".

Заради това България остава с разпадаща се жп инфраструктура, автомагистрала и половина, които непрестанно се ремонтират, и два моста на Дунава - единият претрупан и остарял, другият без бърз път до или след него. Доброто дълготрайно обмисляне, уви, не може да бъде снимано. Нито усвоено.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР